`Beperk THC in cannabis'

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil paal en perk stellen aan het zogeheten THC-gehalte in cannabis dat in coffeeshops wordt verkocht. THC staat voor tetrahydrocannabinol en vormt de werkzame roesstof in de softdrug marihuana.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over het feit dat het THC-gehalte in wiet en hasj almaar toeneemt, waardoor deze drugs feitelijk steeds meer het karakter van harddrugs beginnen te krijgen, zo bleek gisteren tijdens een overleg in de Tweede Kamer met de ministers Borst (Volksgezondheid) en Korthals (Justitie)

Door het kruisen van hennepplanten kan het percentage werkzame stof steeds verder worden opgevoerd. Het gedogen van coffeeshops die de softdrugs verkopen zou daarom moeten afhangen van het THC-gehalte in de producten die ze leveren, zo meent een meerderheid in de Kamer.

Minister Korthals zegde gisteren toe in het begin van het voorjaar te komen met een notitie over de mogelijkheid of coffeeshops op een legale manier kunnen worden bevoorraad.

Twee maanden geleden hielden zo'n twintig burgemeesters van middelgrote steden daarvoor een pleidooi, omdat zich nu de eigenaardige situatie voordoet dat de verkoop via de buitendeur wordt gedoogd, terwijl de inkoop via de achterdeur als illegaal wordt beschouwd. In die notitie zullen ook de resultaten worden vermeld van steekproeven die op dit moment worden gehouden naar de THC-gehalten die worden gevonden bij in coffeeshops gekochte marihuana.

De Tweede Kamer vindt dat er meer aandacht moet komen voor preventieprojecten op scholen, zodat kinderen worden ontmoedigd om met experimenten te beginnen.