Zithouding

Een onthutsende foto in de krant van 26 november, gemaakt in het asielzoekerscentrum in Elst, laat een pictogram zien dat het gebruik van de wc in gehurkte houding met de voeten op de bril verbiedt. Op de wc moet men zitten zoals op een stoel. Zo gaat dat asielzoekerscentrum culturele misverstanden tegen, aldus het onderschrift.

Hiermee wordt de culturele integriteit geschonden van vluchtelingen uit vreemde culturen, met name Azië, Afrika en het Midden-Oosten en legt men een norm op van de moderne Westerse wereld. In plaats van wc-potten te plaatsen die gehurkt poepen mogelijk maken. De meest natuurlijke houding is immers de hurkzit.

In het boek `De Tao van het Lichaam' van Daniel Reid, uitgave Bzztôh, is uiteengezet wat de voordelen hiervan zijn (moeiteloos, volledig ontlasten) en wat de nadelen zijn van de `stoelzit' (constipatie, pijnlijke aambeien). De gehurkte zithouding is de juiste manier om te ontlasten. Dit kan op elk type wc, schrijft Reid.

Zonder enig begrip van de gezondheidsaspecten en met ontkenning van oude culturele wijsheden, schrijven ze in Elst een onnatuurlijke, ongezonde zithouding op de wc voor. Dat heet dan `westerse verworvenheid'.