Wouters heeft een overwinning nodig

Ajax moet vanavond in de uitwedstrijd tegen Real Mallorca een 1-0 achterstand wegwerken om de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi te bereiken. Uitschakeling zet de positie van trainer Jan Wouters onder druk.

Het besluit van burgemeester Mans van Enschede om FC Twente-Ajax van aanstaande zondag te verbieden geeft Ajax meer tijd zich voor te bereiden op de competitietopper tegen PSV van volgende week woensdag. Het voor komend weekeinde geplande trainingskamp in De Lutte werd gisterochtend in het zonnige Mallorca maar al te graag afgezegd.

Het lijkt na de nederlaag in de thuiswedstrijd tegen RKC (1-2) een cruciale week te worden voor trainer Jan Wouters. Nieuwe teleurstellingen in de wedstrijden tegen Mallorca en PSV zullen zijn positie onder zware druk zetten. Door het verbod op de wedstrijd tegen Twente krijgt hij in deze benauwde tijden wat meer lucht.

Of de beleidsbepalers bij Ajax hem nu wel of niet steunen, de supporters kunnen Wouters een strop om de nek leggen. De reactie van de fans in de Amsterdam Arena bleek een jaar geleden voor het bestuur immers ook doorslaggevend om Morten Olsen te ontslaan als trainer. De Deen had plotseling geen enkel krediet meer, terwijl hij enkele maanden eerder nog beker- en landskampioen was geworden. De eerste spreekkoren met `Wouters rot op' waren afgelopen zondag een feit. Vanaf dat moment is de positie van Wouters wankel. Hoewel door allerlei blessures in de spelersgroep verzachtende omstandigheden zijn aan te voeren, is hij nog allerminst niet de wonderdokter gebleken die Ajax weer allure kan geven.

Tegen wil en dank werd Wouters een jaar geleden, op 12 december 1998, aangesteld als opvolger van Olsen. Voorzitter Michael van Praag presenteerde de ex-international, een half jaar eerder dan de oud-speler zelf wilde, als de nieuwe technische leider van Ajax. Dit om de ,,wederopbouw'' te bespoedigen. Hoewel toen niet duidelijk was of hij wel kwaliteiten had op het gebied van public relations en management en of hij wel over didactische en andere eigenschappen beschikte die bij een moderne topcoach behoren.

Sinds Wouters' debuut als hoofdtrainer in de competitiewedstrijd tegen Heerenveen behaalde Ajax in 32 competitiewedstrijden achttien overwinningen, speelde Ajax zes keer gelijk en leed Ajax acht nederlagen. Ajax doet echter nog wel steeds nadrukkelijk mee in de race om de landstitel en – misschien wel belangrijker – om een plaats bij de eerste twee die recht geeft op deelname aan de Champions League. Maar het vertoonde spel van de ploeg is tot nu toe armoedig, een gevierde topclub als Ajax onwaardig. Blessures en aanpassingsproblemen van spelers zijn een enigszins aanvaard excuus. Hoewel in het huidige topvoetbal elke trainer zich hiertegen probeert te wapenen door aan twee bijna gelijkwaardige elftallen te bouwen.

Het moet voor Wouters een pijnlijke ervaring zijn geweest dat zijn voormalige ploeggenoot en collega Ron Spelbos afgelopen zondag bij Studio Sport aan de hand van televisiebeelden op een aantal ernstige tekortkomingen in het Ajax-spel wees. Tevens adviseerde de voormalige trainer Wouters in defensief opzicht minder risico's moet nemen. Vanavond zal tegen Mallorca blijken of Wouters de opmerkingen van Spelbos serieus heeft genomen.

Verder rijst de vraag wie bij Ajax het technische beleid bewaken. Directeur Frank Kales met zijn basketbalachtergrond? Bestuurslid technische zaken Hennie Henrichs? In elk geval ontbreken de duidelijke lijnen die wel aanwezig zijn bij topclubs als FC Barcelona en Manchester United. Daar hebben de trainers (respectievelijk Van Gaal en Ferguson) direct verantwoordelijkheid af te leggen aan de clubleiding.

Er zijn nog geen harde aanwijzingen dat de samenwerking tussen tussen de spelers en Wouters te wensen overlaat. Zoals dat bij Olsen in een bepaalde fase (onder meer het conflict met de broers De Boer) wel het geval was. Tijdens de training viel gisteren op dat hele simpele oefeningen werden gedaan om de balcirculatie te verbeteren. Wouters had de grootste moeite de Roemeense aankoop Chivu uit te leggen hoe en waar hij moet lopen als linkshalf. Linksback De Cler werd door hem te kijk gezet en Machlas trof met zijn schoten zelden doel.

De spelers zeggen dat ze het niet terecht vinden als de positie van Wouters in het gedrang komt. ,,Het is niet reëel om hem verantwoordelijk te stellen voor de slechte resultaten'', zei aanvoerder Aron Winter gisteren. ,,Wouters brengt alles perfect op ons over. Als in de wedstrijd de afspraken niet worden nagekomen kun je hem dat niet aanrekenen. We zijn net begonnen met dit elftal en we hebben veel blessures. Als we worden uitgeschakeld door Mallorca moeten we niet in paniek raken.''

Doelman Fred Grim wil nu niet over de trainer praten. Hij zegt wel: ,,In alle linies van het elftal wordt steeds onnodig balverlies geleden. Er moeten bovendien telkens jeugdspelers worden ingepast. Dat maakt het moeilijk. We zouden eens een wedstrijd of tien in dezelfde samenstelling moeten spelen.'' En Richard Knopper: ,,De spelers laten het afweten. Daar kan Wouters niets aan doen. Hij krijgt de schuld van de slechte resultaten, terwijl het zijn schuld helemaal niet is. We mogen hem zeker tegen Mallorca niet laten zakken.''