Wijdenbosch stuurt zijn schandalenkabinet weg

President Wijdenbosch van Suriname aanvaardde gisteren het ontslag van zijn kabinet. Grote schoonmaak voor de verkiezingen.

President Jules Wijdenbosch heeft gisteren het ontslag van zijn kabinet aanvaard, dat al een half jaar bungelde. Op 28 mei, tijdens de straatprotesten tegen zijn bewind, hadden de ministers hun portefeuilles al beschikbaar gesteld. Wijdenbosch verzocht hun tot tweemaal toe nog even aan te blijven.

Gisteren achtte hij kennelijk het moment daar om de bezem door de stal te halen. Wijdenbosch kondigde aan vandaag een nieuw kabinet te presenteren. Naar verwachting zullen omstreden ministers verdwijnen en hun portefeuilles worden overgenomen door collega's.

Het werd de afgelopen week toch al stiller rond Wijdenbosch. Eerst vertrok minster Dragman van Handel en Industrie om een steekpenningenaffaire. Daarna ruimde minister Panday van Defensie het veld omdat het een publiek geheim was dat hij zich had vergrepen aan een 14-jarig indianenmeisje. Minister Panday zou zich met het meisje hebben geamuseerd in het gasthuis van het dorpje Apura, onthulde het dagblad De West. Haar moeder vond het goed, haar vader niet. Toen hij de minister bedreigde, liet die het meisje overbrengen naar Paramaribo.

Tijdens de behandeling van het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) bleek de oppositie in de Nationale Assemblee dinsdag de schandalen nog lang niet moe. Ditmaal sloegen minister van Financiën Gobardhan en minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking Nain een pover figuur. Gobardhan lag onder vuur omdat hij zou hebben gesjoemeld met importvergunningen. Voor de zakenman Dilip Sardjoe, `de rijkste man van Suriname', zou hij voor miljoenen aan belastingvrije import van machines hebben geregeld. Minister Nain bleek op zijn beurt niet in staat de simpelste vragen over zijn beleid te beantwoorden. Nain beloofde de vragen ,,mee te nemen'' naar de volgende zitting. Dat leidde tot grote woede, omdat Nain altijd vragen meeneemt zonder er ooit op terug te komen.

Daarmee zijn de schandalen rond Wijdenbosch zeker niet uitgeput. Minister Mangal van Openbare Werken staat in een kwade reuk wegens een contract om de straten van Paramaribo te asfalteren. Wijdenbosch deed eerst voorkomen alsof dit contract van 90 miljoen gulden een geschenk van China betrof, maar later bleek het project te zijn uitbesteed aan een bevriend Surinaams bedrijf dat de apparatuur en mankracht uit China importeerde. Het project werd op 19 november feestelijk geopend, maar meer dan vijftig meter asfalt is sindsdien niet gelegd. Waarnemend minister van Handel en Industrie Kertowidjojo kon dinsdag op zijn beurt niet uitleggen waar 2,5 miljoen dollar aan exportbelasting op rijst is gebleven.

De `reshuffling' van het kabinet moet Wijdenbosch waarschijnlijk betere papieren geven in de machtsstrijd met ex-dictator Desi Bouterse binnen hun beider partij NDP. Bouterse voert al ruim anderhalf jaar oppositie tegen zijn voormalige beschermeling Wijdenbosch. Bouterse's veroordeling tot zestien jaar celstraf in Nederland maakt hem evenwel een problematische presidentskandidaat. Bouterse herhaalde deze week dat hij een herboren christen is. De Heer mag mij met blindheid slaan, zei Bouterse, als ik ooit een cocaïne-laboratorium van binnen zag.

Wijdenbosch lijkt onherkiesbaar door zijn chaotische stijl van regeren en de vele corruptie-schandalen. Het is de vraag of een `reshuffling' hem veel oplevert, gezien de benarde financiële situatie waarin zijn regering zich bevindt. Gisteren bleek dat opnieuw, toen de Belastingdienst beslag legde op de bezittingen van het Staatziekenfonds. Die betaalt geen belasting omdat de overheid al jaren geen premies overmaakt. De regering beloofde de achterstallige belasting (1,5 miljard Surinaamse gulden) te verrekenen met de achterstallige premies (20 miljard). Maar nu de bodem van de staatskas weer in zicht komt, is besloten het ziekenfonds toch maar verder te plunderen.