Tien procent agenten wordt ingezet tijdens Euro 2000

Bij het Europees kampioenschap voetbal, dat komende zomer in Nederland en België wordt gehouden, wordt tien procent van de gehele Nederlandse politie ingezet. Dat komt neer op drie- tot vierduizend agenten. Minister Peper (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft dat gisteren in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

De agenten worden uit alle 25 regionale korpsen en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gerekruteerd. Bovendien zal een beroep worden gedaan op gepensioneerde agenten, vrijwilligers, Koninklijke Marechaussee, aspirant-agenten en stadswachten voor taken `achter de eerste linie'. Daarmee denkt de bewindsman de openbare orde in voldoende mate te kunnen handhaven. In een toelichting zei Peper echter dat zich situaties kunnen voordoen waarbij een grotere concentratie van agenten gewenst is: ,,Stel dat Engeland in de halve finale in Arnhem tegen Duitsland uitkomt, dan moeten we daar snel op in kunnen spelen.''

Supporters die naar het stadion komen moeten tijdens Euro 2000 eerst een buitenring van hekken passeren, waarbij hij op het bezit van een kaartje wordt gecontroleerd. Eenmaal binnen wordt bij de poort gekeken op de naam op het ticket en die op het identiteitsbewijs corresponderen.

Zoals gisteren bekend werd kunnen de supporters gratis gebruik maken van het openbaar vervoer tussen hotel en stadion. De NS kunnen alleen voor goed transport zorgen als zij supporters niet op treinkaartjes hoeven te controleren. Zij moeten wel kun kaartje voor de wedstrijd laten zien. Het is volgens de NS door de massaliteit geen doen om alle supporters een kaartje te verkopen en lange rijen voor het loket zou tot onnodige agressie leiden. De extra kosten van gratis vervoer belopen zo'n zes miljoen gulden die worden opgebracht door NS en overheid.