THUISZORG

Mevrouw J. Stokvis (79) uit Krimpen aan de IJssel wacht al een halfjaar op huishoudelijke hulp via de Thuiszorg.

,,Mijn man en ik zijn alletwee niet honderd procent fit meer. We hebben een grote flat, die moet toch schoongemaakt worden.Ik heb suikerziekte, ik ben vaak duizelig en heb last van evenwichtsstoornissen. Ramen lappen, stofzuigen en meer van dat soort zwaardere klussen kan ik niet meer doen. Dat is te inspannend. Dus moet mijn man het meeste werk in huis doen. Voor hem is het eigenlijk ook te zwaar. Hij heeft net een huidtransplantatie aan zijn hand gehad.

Tot voor kort dachten we wel eens: hebben we die hulp wel nodig, we kunnen het misschien toch best alleen? Maar een halfjaar geleden heeft mijn dochter erop aangedrongen dat wij hulp zouden vragen. Ze werkt zelf in de Thuiszorg en helpt elke dag mensen die dezelfde hulpvraag hebben als wij. We hebben ons toen opgegeven bij De Vierstroom, de vereniging voor Thuiszorg in Gouda. Tot nog toe hebben we niets gehoord. Wanneer de hulp komt, weten we niet. Je zou toch zeggen: we vragen niet eens zoveel. Andere gevallen worden waarschijnlijk als urgenter gezien, ik denk dat we daarom zo lang moeten wachten.

Ondertussen moeten we maar een beetje schipperen. Wat ik vroeger in een dag deed, doe ik nu in een week. Toch wil ik niet alleen negatief zijn. De Vierstroom heeft laten weten dat het personeel, met het zicht op de komende feestdagen, zelf de handen uit de mouwen gaat steken. Dus ook het kantoorpersoneel. Ze gaan iedereen die op de wachtlijst voor hulp staat, drie uur helpen in de huishouding. Dat vind ik fantastisch. Wat ze moeten doen in die drie uur? De ramen lappen. Behalve als het zo hard waait als de afgelopen dagen, dan ben ik veel te bang dat ze uit het raam kukelen.''