THEATER

Muf

Don Duyns schreef en regisseerde een poëtische tekst over twee oudere jongeren die naar vroeger verlangen en naar een nieuw leven op een verre planeet. Een kleine maar fijne voorstelling, met krachtige performances van Christine van Stralen en Harm van Geel. 11 dec Amersfoort De Lieve Vrouw, 14 dec Rotterdam Rotterdamse Schouwburg, 16 dec Oss De Groene Engel.

Reigen

Cynische komedie van Arthur Schnitzler in tien dialogen. Die heten: De soldaat en de hoer, De soldaat en het kamermeisje, Het kamermeisje en de jonge meneer - en ga zo maar door. In de regie van Dirk Tanghe spelen Marie-Louise Stheins en Peter De Graef alle paartjes. Ze gaan op en af via een lopende band en ze praten met elektronisch vervormde stemmen. Stripfiguurtjes zijn het - die toch ontroeren. Want wat moeten ze liegen en bedriegen en vleien en dreigen voor een miezerig beetje genot. 10 dec Delft De Veste, 11 dec Leiden Leidse Schouwburg, 14 dec Oss De Lievekamp, 16 dec Haarlem Stadsschouwburg.

Mannen Op De Maan

Hardhandige typeringen en gewiekste omdraaiingen door het cabaret-duo Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 10 dec Wageningen Junushoff, 11 dec Roosendaal De Kring, 14 dec Amersfoort De Flint, 15 dec Amstelveen Schouwburg, 16 dec Tilburg Schouwburg.

De Onverwachte Man

Jules Croiset en Linda van Dyck spelen Yasmina Reza's spannende spel over twee mensen in een trein die niet (of tenslotte toch?) met elkaar praten. 10 dec Lelystad Agora, 11 dec Arnhem Schouwburg, 14 dec Almelo Theaterhotel, 15 dec Kampen Stadsgehoorzaal, 16 dec Bergen op Zoom De Maagd.

De Cid

Enscenering Gerardjan Rijnders van tragikomedie van Pierre Corneille uit 1637 door Toneelgroep Amsterdam. Opmerkelijk en oogstrelende toneelbeeld, een welluidende vertaling van Laurens Spoor, voortreffelijk spel, raffinement in het algemeen en het hier zelden eerder gespeelde diamanten stuk zelf maken de productie tot een must-see. 10, 11 dec Amsterdam Stadsschouwburg.

De Knecht Van Twee Meesters

In deze komedie van de achttiende-eeuwer Carlo Goldoni regisseert en speelt Aus Greidanus de knecht Truffaldino: een domme sloeber die dolgraag slim wil zijn, een even grappige als aandoenlijke clown. De bijfiguren rennen elkaar achterna over ladders en smalle richels en zo kennen we Toneelgroep De Appel weer: als de producent van vitaal en circusachtig toneel, vrolijk gekleurd maar met een toefje verdriet. 10, 11 en 12 dec Den Haag Appeltheater.

Trui

Adembenemend absurdisme door Hans Teeuwen, de cabaretsensatie van de jaren negentig. 10, 11 dec Rotterdam Luxor, 16 dec Alkmaar De Vest.

En verder

De twintigste eeuw in duo's Rik Hoogendoorn en Bruun Kuijt, alias Echte Mannen, spelen een satirisch en snel gemonteerd geschiedenisverhaal. 10 dec Heemskerk De Cirkel, 12 dec Joure `t Haske, 14 dec Eindhoven Stadsschouwburg; Keefman Acteur Jack Wouterse brengt een prachtige en authentieke vertolking van het tragisch-humoristische levensverhaal van de schrijver en dichter Jan Arends. 10 dec Rotterdam De Tamboer; Company Cabareteske grotestads-ironie in musical van Stephen Sondheim, in een heldere, strakke versie van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. 10 dec Roosendaal De Kring, 11, 12 dec Den Haag Lucent Danstheater, 15 dec Doetinchem Amphion; Voorwaarts En Niet Vergeten Jenny Arean solo, met oud en nieuw repertoire, vrolijke verhalen en op volle sterkte. 10 dec Amsterdam De Meervaart, 11 dec Gorcum De Nieuwe Doelen, 16 dec Nijmegen Stadsschouwburg.