STAR TREK

Deze week arriveerden bij de Rotterdamse Kunsthal acht trucks met oplegger van het Deense bedrijf United Exhibits, met het materiaal voor de expositie Star Trek: Federation Science. Daarmee krijgt een zaal van duizend vierkante meter de ambiance van deze sciencefictionserie. Tegen een donkerblauwe achtergrond worden sterren en lichteffecten geprojecteerd en overal zal het `geluid van de ruimte' klinken.

Volgens tentoonstellingsmaker Wim van Sinderen had de Kunsthal niet meer op de expositie gerekend, omdat die tot 2004 is volgeboekt voor een tour langs Europese musea. Toen onlangs Hannover uitviel, is het toch nog gelukt de tentoonstelling naar Rotterdam te krijgen. ,,Het kost wel veel geld, maar zelf kan je zoiets niet maken.'' Voor de opening is hologramdokter Robert Picardo uit Star Trek Voyager uitgenodigd. Hij zit nog vast aan opnamen in Amerika, maar hopelijk mag de acteur wat eerder weg. In maart rekent de Kunsthal op de komst van Seven of Nine, een van de vrouwelijke hoofdpersonen van ST Voyager. De tentoonstelling is niet gesponsord, er is wel een samenwerking met de Free Record Shop. In het museum komt een winkeltje met meer dan 300 producten afkomstig van een Duitse, in ST-merchandising gespecialiseerde firma.

,,We hebben ervaring met exposities van deze omvang'', zegt Van Sinderen. ,,Ook de expositie over Escher, met onder meer een ritje door een Escheriaans landschap, was populair: 186.000 bezoekers.'' Voor Star Trek is volgens hem 100.000 bezoekers mooi genoeg. ,,Anders krijg je lange rijen en dat is frustrerend bij een interactieve tentoonstelling. En voor alle duidelijkheid: dingen als `upbeamen' zijn niet mogelijk. Het is ook geen memorabilia-show met leuke voorwerpjes. Al valt er natuurlijk veel te zien, zoals een door de `echte' kapitein Kirk gedragen kostuum.''

(Foto's Paramount, montage Marcel de Lange, tekst Dirk Limburg. Dit is het slot van deze serie.)