Spektakel bij Elsevier en KPN op beurs

Reed Elsevier maakte vanmorgen een dramatische ommezwaai op het Damrak. Per saldo schommelde het aandeel van de uitgever 12 procent in waarde. Spectaculair was ook de 7,5-procents stijging van KPN.

Topman Davis van Reed Elsevier maakte voor opening van het Damrak bekend dat de winst in het lopende halfjaar lager uitvalt. Daarmee bevestigde hij de waarschuwing die het bedrijf in juli al gaf. Davis maakte ook bekend bijna 900 miljoen gulden te gaan besteden aan reorganisaties en zei dat Reed Elsevier bijna een half miljard gulden steekt in Internet-gerelateerde activiteiten. Dat deed wonderen voor de koers. Nadat Elsevier vanochtend aanvankelijk 5 procent lager noteerde, schoot het aandeel daarna fors omhoog. Tegen de middag bedroeg de koerswinst 7 procent.

KPN schoot omhoog nadat bekend werd dat het samen met het Amerikaanse BellSouth een belang wil nemen in het Duitse E-Plus. De koers klom met maar liefst 7,5 procent naar 67,30 euro.

De zwaargewichten Elsevier en KPN zorgden er samen voor dat de AEX-index flink omhoog ging. Rond het middaguur bedroeg de stijging 1 procent op 616,68 punten. Daarmee kwam de index dichtbij het tussentijdse koersrecord van 618,24 punten dat maandag werd gevestigd.

Voor het overige tekende zich op het Damrak een scherpe scheiding af tussen de verschillende beursfondsen, waarbij vooral telecom- en andere hightechfondsen aan de goede kant van de streep zaten. KPNQwest won 0,55 euro op 43,80 en Libertel werd zes dubbeltjes meer waard op 20,80 euro. Zelfs Versatel, het bedrijf zonder winst, ging zes dubbeltjes omhoog op 39,60. Philips won 4,35 op 132,35 euro, een winst van ruim 3 procent. ASM Lithography kreeg er 3,10 euro op 107,30 euro bij.

Koninklijke Olie kon 2,75 procent omhoog op basis van een waarschuwing van Saoedi-Arabië dat de aan Opec gelieerde olieproducerende landen hun productiebeperking niet zullen stoppen, ook niet als de olieprijs (vanmorgen onder de 26 dollar) verder stijgt naar 30 dollar per vat.

Tegenover de flinke stijgers stonden forse dalers. Ahold ging, mede door aanhoudende verhalen over een oprukkend Wal-Mart, 3,2 procent omlaag op 27,71 euro. Unilever zag met een verlies van vijf dubbeltjes op 51,80 euro ook al beleggers weglopen. Op een koers van 51,20 euro heeft het aandeel hoegenaamd niets gepresteerd sinds 15 november 1997. Heineken verloor 0,42 euro op 44,98. De financiële waarden stonden op licht verlies. Vendex moest 3,1 procent omlaag, Océ 4,9 procent en Buhrmann 5,4 procent.

Bij de uitgevers was het beeld verdeeld. Wolters Kluwer kon in het kielzog van Elsevier mee met een stijging van 2,7 procent. VNU moest echter 0,2 procent terug.

Op de lokale markt was Endemol een opvallende stijger. Het fonds kreeg er 2,2 procent bij op 46,35 euro. Daarmee is Endemol in een maand tijd met 50 procent in koers geklommen.