Soedan sluit vredesregeling met Oeganda

Oeganda en Soedan hebben gisteren in Kenia een vredesakkoord getekend dat een eind moet maken aan het geweld langs de 400 kilometer lange grens tussen de twee landen.

In die grensstreek zijn de afgelopen vijf jaar enkele tienduizenden doden gevallen. De 75-jarige Amerikaanse ex-president Jimmy Carter die als bemiddelaar optrad, noemde de overeenkomst ,,een prachtige stap richting vrede en verzoening die naar we hopen zal leiden tot een volledig herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen Soedan en Oeganda''.

Het akkoord maakt het onmogelijk voor twee Oegandese rebellenorganisaties, de beruchte Verzetsleger van de Heer (LRA) en de Verenigde Democratische Strijdkrachten (ADF), om nog langer vanuit Soedan te opereren. Ook kan het Soedanees Volksbevrijdingsleger (SPLA) geen veilig toevlucht meer vinden in Oeganda. Soedan en Oeganda hebben elkaar jarenlang over en weer beschuldigd van steun aan de rebellen. Sinds april 1995 onderhielden de beide landen geen diplomatieke betrekkingen meer.

Volgens het akkoord staken de twee landen alle militaire en logistieke steun aan de rebellenorganisaties. De guerrillabewegingen moeten worden ontbonden en ontwapend. Alle rebellen die zich overgeven, krijgen amnestie.

De vredesregeling treft de Lord's Resistance Army het zwaarste. Deze guerrillabeweging die zich zegt te baseren op de Tien Geboden, valt regelmatig Noord-Oeganda binnen vanuit bases in Zuid-Soedan. De organisatie staat bekend om haar wreedheden en het op grote schaal kidnappen van kinderen. De afgelopen dertien jaar zou de LRA in totaal meer dan 20.000 kinderen ontvoerd hebben. Jongens worden getraind als kindsoldaten of ze fungeren als pakezels voor voorraden en munities. Meisjes moeten koken en schoonmaken, en seksueel beschikbaar zijn voor de rebellen.

Rebellie in het noorden en westen heeft de ontwikkeling van Oeganda geremd sinds president Yoweri Museveni in 1986 aan de macht kwam. Om de rebellenorganisatie ADF in de verdediging te dwingen heeft het land zich in de Congolese burgeroorlog gestort. Maar onder druk van Westerse donors probeert de Oegandese president sinds kort om de rebellen met diplomatieke middelen onschadelijk te maken.

Het akkoord past in het streven van het moslim-fundamentalistisch regime in Soedan om een eind te maken aan de burgeroorlog die sinds 1983 aan anderhalf miljoen mensen het leven kostte. Onlangs sloot president Omar al-Bashir een overeenkomst met Sadeq al-Mahdi van de oppositiepartij Umma. Daarmee sloeg hij in een bres in het front van politieke tegenstanders waarvan ook het SPLA deel uitmaakt. (Reuters)