Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over het geweld binnen de huiskamers. Daar heeft volgens de Vereniging Slachtofferhulp Nederland 43 procent van de Nederlanders mee te maken. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor het vergaderen in Nederland en de stand van zaken in Kosovo. Ned.1. 20.31-21.06u.

Nova. Tot en met kerstavond wordt een deel van de uitzending besteed aan zaken die in de afgelopen eeuw gezichtsbepalend zijn geweest. In deze uitzending het nooit afgebouwde paleis van de megalomane Roemeense dictator Nicolae Ceausescu. Ned.3, 20.55-21.35u.

DOCUMENTAIRES

Histories: Een eeuw vijf littekens. De mijnbouw mag dan wel uit Zwartberg zijn verdwenen, de bewoners leven nog altijd met hun herinneringen aan de mijn en aan de gebeurtenissen van januari 1966 toen men in opstand kwam tegen de sluiting. Afl.: Tabula rasa. Canvas, 20.55-21.45u.

Ray Mears's extreme survival. Vanavond treedt overlevingsdeskundige Mears in de voetsporen van de Apaches en trotseert de dodelijke wezens en de verzengende hitte van de woestijn in Arizona. BBC2, 21.00-21.30u.

The dome: Trouble at the big top. Over de constructie van de Millenniumkoepel in Londen en het moeilijke eerste jaar van de bouw. Peter Mandelson bestrijdt de oppositie van de pers en het publiek en de ontwikkelaars worstelen met creatieve ideeën. Afl.: Our finest hour. BBC2, 22.30-23.20u.

Oog in Oog. Reportage over de 35-jarige voetbalcoach René Meulensteen die een gevierd coach is in het oliestaatje Qatar aan de Perzische Golf. Hij kwam in zijn voetbalcarrière niet verder dan het tweede elftal van NEC uit Nijmegen. Ook een portret van de Haagse Hilly Timmer die in Montenegro vluchtelingen helpt. Net5, 22.45-23.30u.

Kwintessens. In deze eerste uitzending van een nieuwe reeks praat Witte Hoogendijk, psychiater en onderzoeker, over depressies. Hij behandelt niet alleen patiënten maar verricht ook onderzoek naar het achterliggende (ontregelde) biologische systeem. TV2, 23.35-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. De Ierse fluitist James Galway vertelt over de grenzen tussen zijn klassiek repertoire en optreden als entertainer. BBC World, 20.30-21.00u.

Man/vrouw. Gesprekken met anorexia-patiënte Petra, haar ouders en een therapeut over deze eetstoornis. TV2, 21.03-21.40u.

Antenne: Misbruikt en hulpeloos. Moedeloze ouders praten over de vergeefse hulp die zij zochten voor hun seksueel misbruikte kinderen. TV2, 21.40-22.05u.

MUZIEK

Andrea Bocelli – Ein Italienischer Traum. Muzikaal portret van de Italiaanse tenor Andrea Bocelli. M.m.v. Sarah Brightman, Celine Dion, Zucchero e.a. ZDF, 20.15-21.00u.

Bob Marley-avond. Met o.a. de documentaire Carribean nights en de beste nummers van deze raggae-zanger. TMF, 21.00-24.00u.

2 meter sessies. West-Afrikaanse muziek met optredens van Youssou N'Dour, Baaba Maal en Angelique Kidjo. Youssou N'Dour werd ontdekt door Peter Gabriel, met wie hij ook de hit Shaking the Tree opnam.

RTL5, 22.15-22.50u.

SPORT

UEFA Cup. Rechtstreeks verslag van de returnwedstrijd van Ajax tegen Real Mallorca in het UEFA Cup-toernooi. De Amsterdammers moeten op het Spaanse eiland een 1-0 achterstand wegwerken. Ned.3, 21.35-23.45u., met in de pauze het Journaal.

KUNST

Bücherjournal. Vandaag o.a. de nieuwe romans van de 74-jarige Italiaanse schrijfster Andrea Camilleri, schrijfster Sibylle Berg en de Portugese schrijver António Lobo Antunes. ARD, 0.15-1.00u.

FILM

Wolf (Mike Nichols, 1994, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Soigne ta droite (Jean-Luc Godard, 1987, Fankrijk/Zwitserland). Moeizame poging van in eigenwaan doorgedraaide Godard om eigen onvermogen tot onderwerp te maken van meditatieve filmpoëzie. Hij speelt zelf de hoofdrol van een filmmaker die financiers zoekt. Tot de overige, door elkaar gesneden verhaallijnen behoort die over een reisgezelschap dat een piloot treft die zich verdiept in een handboek over zelfmoord. Ook met Jane Birkin, Jacques Villeret, Michel Galabru, François Périer. ZDF, 0.45-2.05u., nagesynchroniseerd.

Shadows (John Cassavetes, 1960, VS). Cassavetes' onafhankelijk, voor een habbekrats geproduceerde regiedebuut is een ongepolijst, improviserend tot stand gekomen portret van getourmenteerde karakters en interraciale liefde in Manhattan. ARD, 1.35-2.55u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

The Purple Plain (Robert Parrish, 1955, Engeland). Psychologische oorlogsfilm. Canadese gevechtspiloot Gregory Peck stort neer in Birmese jungle en probeert zijn zenuwen te beheersen. Morgen, ARD, 10.20-12.00u., nagesynchroniseerd.

The Seven Faces of Dr. Lao (George Pal, 1964, VS). Tony Randall excelleert in fantasie over Chinese magiër die woestijnstadje op uiteenlopende vermommingen tracteert. Ook met Barbara Eden. Morgen, BBC2, 11.50-13.30u.

Fantastic Voyage (Richard Fleischer, 1966, VS). Met Oscar voor de art direction bekroond sciencefiction-avontuur. Sterk verkleind medisch team verricht reparatie-werkzaamheden in bloedbaan van gewonde geleerde. Met Stephen Boyd, Raquel Welch, Donald Pleasance. Morgen, ZDF, 14.25-16.00u., nagesynchroniseerd.

Loving You (Hal Kanter, 1957, VS). In zijn tweede speelfilm is Elvis Presley een proviciejongen die ontdekt wordt als muzikaal talent. Morgen, BBC2, 14.40-16.20u.