Scholierenactie 1

Het is goed dat de Nederlandse scholieren hun stem laten horen, zo zeiden verschillende personen uit de politiek een paar dagen geleden nog. En dat hebben ze geweten. Duizenden scholieren kwamen naar Den Haag om letterlijk te vechten voor hun recht. Want hoe meer rotte eieren en tomaten je gooit naar wie dan ook, hoe beter het schoolsysteem wordt. `De jeugd' die zich zo tegen het zinloos geweld toont, past het nu zelf toe op alles wat ook maar iets met politiek of onderwijs te maken heeft.

Deze stakingsactie vertoont een erg vertekend beeld. De scholieren die zich misdroegen horen zeker niet in het studiehuis thuis. Ze kunnen geen enkele verantwoordelijkheid of zelfstandigheid aan, hebben ze nu wel erg duidelijk aangetoond. En het ligt niet aan henzelf of hun instelling, nee, het is allemaal de schuld van die `politieke eikels' in Den Haag. Ze zijn zelfs zo slim dat ze mensen uit de politiek, die het beste met hen voorhebben, die hen willen helpen, gaan bekogelen zonder dat ze luisteren naar wat ze te zeggen hebben.

Iemand die zich zo intelligent toont, hoort niet op de Havo of op het VWO thuis, maar op het speciaal onderwijs. Maar het is natuurlijk handig om al hun problemen af te schuiven op een nieuw schoolsysteem.

Het is een enorme misvatting te denken dat alle scholieren achter deze actie staan. Onlangs is nog aangetoond dat meer dan de helft nu al het studiehuis een goed systeem vindt. De meerderheid kan de zelfstandigheid van het studiehuis heel goed aan. Niet voor niets ging maar een klein deel van alle scholieren naar Den Haag, in Nederland zijn immers veel meer dan 20.000 scholieren.

Het is niet te hopen dat er geluisterd wordt naar een relatief kleine groep mensen die denken met geweld alles voor elkaar te krijgen, ten koste van anderen.