Reed Elsevier gaat reorganiseren

Reed Elsevier gaat opnieuw reorganiseren om het teruglopen van de winst te stoppen. De uitgever trekt bijna 900 miljoen gulden uit om de kosten verder terug te dringen. De winstwaarschuwing die in juni werd gegeven blijft gehandhaafd.

Dit heeft Reed Elsevier vanochtend bekendgemaakt. De aankondiging is het eerste wapenfeit van de in augustus aangetreden bestuursvoorzitter Crispin Davis. Het concern onthoudt zich van een concrete winstverwachting, maar het herhaalt dat het resultaat in 1999 lager ligt dan vorig jaar. Analisten verwachten dat de winst van Reed Elsevier over het hele jaar 9 procent zal dalen. Een woordvoerder van Elsevier zegt dat de winstdaling ,,in lijn ligt van wat de markt verwacht''.

De nieuwe topman Davis kondigt in het vanmorgen gepubliceerde tussentijdse bericht aan ten minste 500 miljoen gulden uit te trekken voor investeringen in Internet-gerelateerde producten. Dat bedrag moet voor het grootste deel gehaald worden uit de kostenbesparing.

Het concern wilde vanochtend niet zeggen hoe groot de voorziening is die dit jaar nog wordt opgevoerd. Zowel de voorgenomen investeringen in Internetproducten als de voorziening voor reorganisatielasten heeft betrekking op alle drie divisies van Reed Elsevier (wetenschappelijke, professionele en vakinformatie).

Beleggers reageerden met een koersdaling van 3 procent aanvankelijk negatief op de bekendmaking, maar tegen het middaguur noteerde het aandeel bijna 7 procent hoger. ,,Aan de verwachting van het resultaat verandert niets, maar we hadden toch meer duidelijkheid over de strategie verwacht'', stelt een analist. ,,Er was lang naar dit bericht uitgekeken.''

De sector professionele informatie kampt nog steeds met grote concurrentie. De Amerikaanse databank met juridische informatie Lexis-Nexis ziet de omzet `slechts licht' groeien, schrijft Elsevier. Verhoogde marketing-inspanningen moeten de daling van het marktaandeel keren.

Voor de sector bedrijfsinformatie blijft vooral de Amerikaanse markt problematisch. De uitgever van vakbladen Cahners ziet de omzet stagneren en heeft onlangs al aangegeven het personeelsbestand met 7 procent te reduceren. De omzetgroei van Elsevier Business Information is bescheiden.