Rechtbank handhaaft beslag Ecobel

Het beslag dat het Openbaar Ministerie heeft gelegd op de banktegoeden van het beleggingsfonds Ecobel, dat zich zou hebben schuldig gemaakt aan miljoenenfraude, blijft gehandhaafd. De rechtbank in Zwolle heeft dit gisteren bepaald. Achttien benadeelden, die als één groep opereerden, en ongeveer 420 individuele benadeelden kregen ongelijk. Zij wilden nog voor de strafzitting hun ingelegde geld terug. De rechtbank vindt echter dat het strafrechtelijk belang boven hun belang gaat. Drie bestuurders van het fonds moeten op 16 maart voor de rechter verschijnen op verdenking van beleggingsfraude. Ecobel verhandelde miljoenen via de Amsterdamse optiebeurs. Uit onderzoek is gebleken dat het geld van investeerders niet of nauwelijks gebruikt is voor het bosbouwproject in Suriname, waarvoor het bedoeld was.

Inmiddels hebben ruim vijfhonderd beleggers een schadevergoeding bij het OM ingediend voor een bedrag van ongeveer 10 miljoen gulden. (ANP)