NOB Interactive ziet af van `snelle' ADSL-lijn KPN

NOB Interactive, dochter van het omroepproductiebedrijf NOB, is zeer teleurgesteld over de snelheid van de zogeheten ADSL-verbindingen die KPN gaat bieden. Een samenwerking tussen KPN en NOB Interactive voor het leveren van muziekclips en journaalbeelden via de telefoonlijn is gestaakt.

KPN en NOB Interactive testten de afgelopen twee jaar in Amsterdam de snelle verzending van beelden en muziek via de telefoonlijn. Volgens directeur T. van Mil van NOB Interactive was de snelheid in de tests het viervoudige van wat nu praktisch haalbaar is met de ADSL-verbindingen (Asymmetric Digital Subscriber Line) die KPN vanaf volgend jaar commercieel aanbiedt. NOB Interactive praat met andere ADSL-aanbieders zoals Cistron en het Twentse A1/Casena in de hoop dat zij een beter aanbod kunnen doen.

,,De combinatie van grote videobeelden met cd-kwaliteit is niet mogelijk met de snelheden die KPN nu aanbiedt'', zegt Van Mil. ,,Diensten zoals op aanvraag aanleveren van journaalbeelden zijn met de snelheid die KPN aanbiedt wel mogelijk, maar alleen met een lagere kwaliteit.'' Nu de alliantie met KPN is verbroken, wil Van Mil van NOB Interactive multimediadiensten bieden aan Internetaanbieders. Ook overweegt NOB Interactive zelf Internet aan te bieden over netwerken met hoge capaciteit. ,,De vraag is of de consument voldoende wil betalen voor dit kwaliteitsniveau'', aldus Van Mil.

Concurrenten van KPN beweren dat de telecomaanbieder een doorbraak van ADSL zo lang mogelijk wil uitstelllen. KPN zou dit onder meer doen om de markt voor vaste huurlijnen te beschermen. Huurlijnen zijn telefoon- of dataverbindingen met een vaak hoge capaciteit. ADSL-lijnen zijn hiervoor een goedkoop alternatief en zouden de zeer hoge Nederlandse prijzen in dit marktsegment onder druk kunnen zetten.

Van Mil zegt niet te weten waarom KPN gekozen heeft voor veel tragere verbindingen dan oorspronkelijk bedoeld. KPN zegt dat het gekozen heeft voor de toepassing die nu technologisch goed haalbaar is. ,,Het overbrengen van full motion video lukt met deze techniek natuurlijk niet'', zegt een woordvoerder. ,,Maar in de toekomst komen er waarschijnlijk snellere verbindingen.''