MUZIEK

Kerst

La Stagione Frankfurt, het Collegium Vocale Gent en de solisten Deborah York, Anna Korondi en Elisabeth Scholl geven olv Michael Schneider een Italiaans kerstconcert met muziek van Corelli, Vivaldi en Scarlatti. 14 dec 20u15 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht; 15 dec 20u15 Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven; 17 dec 20u Theater aan het Vrijthof Maastricht; 18 dec 20u De Oosterpoort Groningen; 19 dec 20u Dr. Anton Philipszaal Den Haag.

De Amsterdamse Bachsolisten voeren mmv Catherine Bott, Sally Bruce-Payne, Jeremy Ovenden en Tom Sol olv Nicholas Kraemer op 12 dec 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw de cantates 1, 2, 5 en 6 van het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach uit.

Het Combattimento Consort Amsterdam voert olv Jan Willem de Vriend mmv Johannette Zomer, Claudia Schubert, Nico van der Meel en Tom Sol het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach uit. 14 dec 19u30 Plechelmusbasiliek Oldenzaal; 15 dec 19u30 Westerkerk Amsterdam.

Nederlandse Muziek

De Nederlandse Muziekdagen vinden van 9 t/m 12 dec in Utrecht plaats in het Muziekcentrum Vredenburg en de Geertekerk. Het door Jan van Vlijmen samengestelde programma vermeldt oa wereldpremières van werk van Van de Putte, Boogman en De Raaff. Inl en res 030-21314544.

Bach

De Nederlandse Bachvereniging voert olv Gustav Leonhardt en Michael Schneider een Advents- en Kerstprogramma uit met wisselende programma's van muziek van Bach, Praetorius, Schein, Buxtehude en Kuhnau. 16 dec 20u15 Groote Kerk Maassluis; 17 dec 20u15 De Harmonie Leeuwarden; 18 dec 20u Muziekcentrum Enschede; 19 dec 20u30 Concertzaal Tilburg; 21 dec 20u15 Martinikerk Groningen; 23 dec 20u15 Grote Kerk Naarden; 26 dec 11u Concertgebouw Amsterdam.

Lunchconcert

Het Residentie Orkest begint opnieuw met een serie gratis lunchconcerten. Op 16 dec 12u30 speelt het orkest in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag olv Alexander Liebreich de Variations symphoniques (mmv pianiste Maria Beatriz Ramos) en de delen 2 en 3 van de Symfonie in d-klein van Franck.

Peter Schat

Op 11 dec 15u presenteert Stephan Sanders in Felix Meritis, Keizersgracht 324 Amsterdam, een `lees- en leerboek' van Peter Schat gewijd aan `Het componeren van De Hemel', uitgegeven door Donemus. Bij die gelegenheid wordt Schats Canto General uitgevoerd door de sopraan Esther Pürweyer, de violist Daniël Rowland en de pianist Stefan Blaak.

Blind Boys of Alabama

In Paradiso zijn de bejaarde `Boys' al vele keren geweest, voor andere podia is hun blijde boodschap vol soul en swing zo nieuw als een evangelie maar zijn kan. 9 dec De Lawei Drachten, 11 dec Stadsschouwburg Sittard, 12 dec Theater a/d Parade Den Bosch, 13 dec MC Vredenburg Utrecht, 14 dec MC Enschede, 15 dec Musis Sacrum Arnhem, 17 dec MC Eindhoven, 18 dec Paradiso Amsterdam, 19 dec Concertgebouw Haarlem.

Urna

Ze komt uit Mongolië en heeft een stem die zowel engelachtig als heksig kan klinken. 10 dec CC Lokeren (B), 11 dec De Schakel Waregem (B), 12 dec Tropeninstituut Amsterdam, 16 dec CC Belgica Dendermonde, 17 dec Ter Dilft Bomem (B), 18 dec De Ploter Ternat (B), 19 dec Romein Leeuwarden.

Hommage à Franco

Tien jaar geleden overleed Luambo Franco, de grootmeester van de Congolese rumba. Voor de herdenking treden leden uit zijn band OK Jazz International aan met Sam Mangwana, plus Malage de Lugendo en Nana & Baniel. Dit alles onder het bekende motto: `On entre o.k., on sort k.o.' 10 dec Melkweg Amsterdam.