MUSEA

Henk Chabot en Charley Toorop

Twee van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Nederlandse expressionisme, Charley Toorop en Henk Chabot, blijken een tot nu toe onopgemerkt gebleven, jarenlange vriendschap te hebben onderhouden. Ze bezochten elkaars ateliers, wisselden soms kunstwerken uit en schreven elkaar aanmoedigende brieven. Het Chabot Museum heeft een voorbeeldig eerbetoon aan hun vriendschap georganiseerd en daarvoor schilderijen, foto's (van beiden apart; een gezamenlijk portret is nog nooit gevonden) en archiefmateriaal bijeengebracht.

De Vriendschap t/m 13 febr in het Chabot Museum, Museumpark 11, Rotterdam. Di-vr 11-16u30, za 11-17u, zo 12-17u.

Antoon van Dyck

Toen Antoon Van Dyck (1599-1641) eenmaal zelf een gevierd kunstenaar was geworden bleef hij toch geïnteresseerd in zowel de persoonlijkheid als het uiterlijk van ervaren vakgenoten. Ze kreeg vorm in een reeks prenten, getiteld Iconographie. Die serie vormt het hoogtepunt van een tentoonstelling over Van Dycks weinig bekende activiteit als prentmaker en de grafiek die naar zijn werk is gemaakt. De kunstenaarsportretten in de Iconographie tonen vooral schilders die in de tijd dat ze werden geportretteerd de status van grote meester hadden bereikt. De meesten waren dan ook een generatie ouder dan Van Dyck. Eerder dit jaar was de expositie in Antwerpen een onderdeel van de manifestaties rondom de vierhonderdste geboortedag van de kunstenaar, nu is ze te zien in het Rijksprentenkabinet.

Antoon van Dyck en de prentkunst t/m 9 jan in het prentenkabinet van het Rijksmuseum, Stadhouderskade Amsterdam. Dag 10-17u.

J.H. Weissenbruch

Net als Vincent Van Gogh lapte de schilder Jan Hendrik Weissenbruch (1824-1903) de basisregels van het juiste perspectief en de goede proporties aan zijn laars. Want alleen in de verf zelf kon een schilderij spreken. De meeste kunstenaars van de Haagse School, waar Weissenbruch ook toe behoorde, waren onmiskenbaar negentiende-eeuwse schilders; ze haalden hun inspiratie uit de zeventiende eeuw. Maar Weissenbruch schilderde al helemaal als een twintigste-eeuwer; hij verhoudt zich al met de moderne Mondriaan. In het Museum Jan Cunen in Oss is nu een prachtige expositie te zien, met veel van zijn stille en ingetogen schilderijen. Er staan nauwelijks concrete dingen op, haast geen mensen, bootje hier, molentje daar, waters en oevers. En verder niets dan licht en lucht.

Jan Hendrik Weissenbruch 1824-1903 Voorbij de Haagse School t/m 6 februari in Museum Jan Cunen, Molenstraat 65, Oss. Di t/m zo 12u30-17u30.

En verder

Hoed in beweging t/m 6 jan in het Textielmuseum, Goirkestraat 96, Tilburg. Di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u; Drawings with Eyes Closed in het kabinet Overholland t/m 9 jan in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Ma-zo 11-17u; tekeningen van Jean-François Millet t/m 9 jan in Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Dag 10-18u; Rembrandt Zelf t/m 9 jan in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Dag 9-18u. do en vr van 9-22u. In het Rembrandthuis is ook t/m 9 jan Rembrandts schatkamer, een reconstructie van zijn verzameling prenten, beelden en dieren. Jodenbreestraat 4, Amsterdam. Dag 10-17u; Hollywood - Verkleed verleden, Hollywoodkostuums uit historische kostuumfilms vergezeld door mode uit die tijd uit het Haags Gemeentemuseum t/m 19 maart in de Modegalerij van het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u; Michael Raedecker: Extract t/m 9 jan in het Van Abbemuseum entracte, Vonderweg 1, Eindhoven. Di-zo 11-17u; Hollands Classicisme. Het andere gezicht van de Gouden Eeuw t/m 9 jan in Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark, Rotterdam. Di-za 10-17u; Isaac Israels in de Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam t/m 9 jan. Di t/m za. 10-17u, zo 11-17u. In Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo t/m 2 jan. Di t/m zo. 10-17u; Piek, pop en poen, geld in het Nederlandse spraakgebruik t/m 31 dec in Historisch Museum Rotterdam, Korte Hoogstraat 31; Het is gebeurd met de gulden! t/m 13 febr in Het Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28, Leiden.