Milo in de ban van spookverkiezing

Sicilië is in veel opzichten een eiland van schimmen, waar het niet-zichtbare, het niet-uitgesprokene, vaak belangrijker is dan wat je wel ziet en hoort. Maar Paolo Sessa had nooit gedacht dat hij om burgemeester te worden, zou moeten vechten tegen een dode.

Sessa is leraar Engels en woont in Milo, een dorpje van duizend zielen op de onderste hellingen van de vulkaan de Etna. Het is een kalm stadje met twee agenten, een paradijselijk uitzicht over zee en plaatselijke schonen die strijden om de titel `Venus van Milo' – al is het laat-hellenistische standbeeld in het Louvre met die naam niet gevonden op Sicilië, maar op het Griekse eiland Melos.

Sessa was in de jaren zeventig in het dorp komen wonen. Hij trouwde de dochter van de toenmalige burgemeester en gebruikte zijn vrije tijd om de geschiedenis van Milo te boek te zetten. Zijn sociale positie en zijn liefde voor het stadje maakten hem een aangewezen kandidaat voor het burgemeesterschap.

Twee jaar geleden haalde hij de kleinste mogelijke overwinning, 397 tegen 396 stemmen. Maar de verliezers zeiden dat meer stemmen ongeldig verklaard hadden moeten worden. Zij tekenden beroep aan en kregen gelijk. De gecorrigeerde uitslag werd 390 tegen 390 en zondag moet Milo opnieuw naar de stembus om een burgemeester te kiezen.

Probleem is alleen dat Sessa's tegenstander inmiddels is overleden. Maakt niet uit, bepaalde het regiobestuur, in een van die typische vormen van legalisme die Italianen tot wanhoop kunnen drijven. De wet zegt dat er toch moet worden gekozen. Tot zijn verbijstering merkte Sessa zelfs dat het moeilijker is geworden om te winnen. Hij kan alleen winnen als meer dan de helft van de Milonezen gaat stemmen - maar waarom zouden zijn tegenstanders hun stem gaan uitbrengen op een kandidaat die er niet meer is?

,,Ik moet geen campagne voeren om stemmen te krijgen, maar om mensen te laten stemmen,'' vertelde de vertwijfelde Sessa tegen La Repubblica, die het schimmengevecht in Milo vanmorgen in het nieuws bracht. ,,Als ik honderd stemmen win vergeleken met twee jaar geleden maar het quorum niet haal, verlies ik. Als het quorum wel wordt gehaald en ik honderd stemmen minder krijg dan de vorige keer, word ik dan burgemeester?''