Microsoft met Ericsson in GSM

Softwaremaker Microsoft gaat met het Zweedse Ericsson zogeheten browsers ontwikkelen die gebruikt kunnen worden om met de zaktelefoon op Internet te surfen. Dat hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt.

De samenwerking met Ericsson is een nieuwe kans voor Microsoft op de markt voor zaktelefoons. Tot op heden heeft het Amerikaanse softwareconcern van Bill Gates niet al te veel succes gehad in zijn streven een uitgeklede versie van zijn besturingssysteem Windows naar voren te schuiven als wereldstandaard op de markt voor zakcomputers en -telefoons.

De concurrentie verenigde zich anderhalf jaar geleden in Symbian, een consortium van 's werelds grootste fabrikanten van mobiele telefoons. Nu Microsoft erin is geslaagd met een van de partners te gaan samenwerken kelderde op de Londense beurs het aandeel van Psion, de facto de leider van Symbian. Pas nadat Ericsson in een verklaring had gezegd dat het niet van plan is de samenwerking in Symbian op te zeggen veerde de koers van Psion weer op.

Psion heeft de basis gelegd voor het besturingssysteem (Epoc) waarmee Symbian de wereld wil veroveren vóór Microsoft met diens versie Windows CE. De browser die Microsoft en Ericsson medio volgend jaar op de markt willen brengen zal geschikt zijn om zowel Windows CE als Epoc te draaien. Zo weet Microsoft zich verzekerd van een plaats op de markt voor zaktelefoons zelfs als Windows CE het als besturingssysteem niet haalt.

Microsoft heeft er niet alleen belang bij dat zijn software draait op zakcomputers en -telefoons. Het investeert ook zwaar in allerlei diensten die via de zaktelefoon geleverd kunnen worden. Het is voor Microsoft van belang dat de diensten die vanaf centrale computers worden aangeleverd goed aansluiten op de zaktelefoons van gebruikers. Dat lukt het beste als de software aan beide kanten door Microsoft wordt gemaakt.

Er is op de markt voor compacte besturingssystemen nog een derde partij actief, het Amerikaanse 3 Com, die marktleider is in de Verenigde Staten (75 procent van de markt). Volgens marktanalist Durlacher in Londen heeft Microsoft zowel 3 Com als Psion onder steeds grotere druk gezet om een gemeenschappelijke standaard te ontwikkelen. Psion en 3 Com besloten daarop hún besturingssystemen uitwisselbaar te maken met dat van Microsoft. Volgens Durlacher was Microsoft desondanks aan de verliezende hand. Aan zijn besturingssysteem kleven nadelen, zoals ongemak bij het gebruik. Microsoft besefte al vroeg dat Symbian zijn grootste concurrent zou zijn. Het kocht in mei van dit jaar een Engels bedrijf (STNC) dat software maakt die toegang tot Internet regelt en deze levert aan Symbian en bracht daarmee het consortium een eerste slag toe. Twee maanden later was het weer raak. Microsoft deed opnieuw een aankoop. Dit keer het Zweedse bedrijf (Sendit), waarvan Symbian het zogeheten protocol in licentie heeft voor zijn besturingssysteem.