KPN wil met partner belang Duitse E-Plus

KPN wil een belang in de Duitse mobiele aanbieder E-Plus. Daartoe zal het Nederlandse telecombedrijf samen met het Amerikaanse BellSouth biedingen van France Telecom op E-Plus ten minste moeten evenaren.

KPN heeft vanmorgen formeel bevestigd dat het besprekingen voert over een belang in E-Plus. Het weigert verder commentaar. Beleggers reageerden enthousiast op het bericht. Het aandeel KPN noteerde 5,5 procent hoger op 66,20 euro.

France Telecom heeft in oktober een bod uitgebracht van omgerekend ruim 16 miljard gulden op 60 procent van de aandelen van E-Plus. Die aandelen waren in handen van de Duitse nutsbedrijven RWE en Veba. Daarnaast is France Telecom het met Vodafone Airtouch eens geworden over de overname van een belang van ruim 17 procent in E-Plus van VodafoneAirtouch. Daarvoor is omgerekend 3,7 miljard gulden betaald.

De aandeelhouders van E-Plus hebben zich echter verplicht hun aandelen als eerste aan te bieden aan het Amerikaanse BellSouth, dat 22,5 procent van E-Plus in handen heeft. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldt vanmorgen dat BellSouth zijn recht om de aandelen van E-Plus te kopen samen met KPN wil uitoefenen. Een bron dichtbij de onderhandelingen bevestigde deze lezing van de feiten vanmorgen in grote lijnen.

BellSouth zou zelf geen 19 miljard op tafel willen leggen, maar wel graag voet aan de grond willen houden op de Europese markt. Uitgangspunt van de Amerikaans-Nederlandse samenwerking zou zijn dat KPN en BellSouth de biedingen van France Telecom evenaren. KPN onderhandelt echter over een kredietfaciliteit van maar liefst 13 miljard dollar (bijna 28 miljard gulden). Op grond van de prijzen die France Telecom tot op heden voor E-Plus heeft betaald zou dit bedrag voldoende zijn om 100 procent van de aandelen E-Plus over te nemen. Een bedrag van 28 miljard gulden zou een enorme kluif zijn voor KPN. Na de koersstijging van vanmorgen bedroeg de waarde van KPN op de beurs 31 miljard euro (ruim 68 miljard gulden).

KPN heeft eerder dit jaar diverse malen de ambitie uitgesproken een mobiel telefoonbedrijf op te bouwen dat tot de topdrie in Europa zou behoren. Het was direct duidelijk dat KPN allianties zou moeten aangaan of overnames zou moeten doen om dit te realiseren.

De samenwerking van KPN en BellSouth zou kunnen resulteren in een gezamenlijke onderneming waarin KPN een meerderheidsbelang zou houden. Als KPN E-Plus wegkaapt voor de neus van France Telecom, betekent dat een zware tegenslag voor de Franse aanbieder. Analisten hebben vanmorgen enthousiast op de stap van KPN gereageerd.,,Dit zou een goede stap zijn'', aldus een analist van onderzoeksbureau Iris tegenover het persbureau ANP. De analist is wel erg benieuwd hoe KPN verwacht 13 miljard dollar op tafel te brengen. ,,Een erg hoog bedrag'', zegt hij. ,,Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan doen.'' Een belangrijke bijdrage aan het overnamebedrag zou voor KPN de verkoop van het belang in Eircom kunnen opleveren. KPN heeft onlangs aangekondigd dat het af wil van zijn belang in deze Ierse telecomaanbieder. KPN houdt zijn belang in Eircom samen met de Zweedse aanbieder Telia. Ook J. Balt van effectenbank Stroeve is positief over de plannen van KPN. ,,Schaalgrootte is belangrijk in mobiele telefonie'', zegt hij.

Met een overname van E-Plus zou KPN voor het eerst een entree maken op een markt van een van de grote buurlanden. In samenwerking met BellSouth zou KPN dan een slag kunnen slaan op de Franse of Britse markt. Zo zal Vodafone Airtouch zijn belang in Orange moeten verkopen als de overname van Mannesmann slaagt. .