Klinisch dode vrouw in leven om baby te redden

Een klinisch dode zwangere vrouw in de Noord-Spaanse stad Gijon wordt al drie weken in leven gehouden in een poging van artsen om haar baby te redden. Dat hebben Spaanse media gisteren gemeld.

Een team artsen van het Cabuenes ziekenhuis in Gijón hoopt dat zij de foetus nog zeven weken in leven kunnen houden. De vrucht zal dan 33 weken oud zijn en buiten de baarmoeder in leven kunnen blijven, zo verwachten de artsen.

De krant El Mundo schreef dat de dertigjarige vrouw wordt beademd en dat haar hartslag door middel van medicijnen op gang wordt gehouden. Het is niet bekend waardoor de vrouw is overleden. De familie van de vrouw heeft verzocht om haar identiteit geheim te houden. Volgens krantenberichten zou het laatste verzoek van de vrouw aan de artsen zijn geweest alles in het werk te stellen om het kind te redden.

In 1992 zorgde een soortgelijk geval in de Duitse stad Erlangen voor een controverse. De zogenoemde ,,baby van Erlangen'' werd door artsen zes weken in leven gehouden in de buik van de klinisch dode 18-jarige tandartsassistente Marion Ploch, die het slachtoffer was van een auto-ongeluk. De viereneenhalve maand oude foetus overleed na een ,,spontane abortus''.

De ethische commissie van het ziekenhuis en de behandelende artsen oordeelden destijds dat de moeder als een soort biologische couveuse ,,in leven''moest worden gehouden omdat zij vonden dat het kind recht op leven had.

Deskundigen vreesden dat de kick van het medisch experiment bij de artsen voorop stond en niet het belang van het kind. (AP)