Kinderagenda

Xmas Station

Prachtig verlichte rijtuigen, brandende vuurkorven, De Arend (de eerste Nederlandse locomotief) onder stoom en natuurlijk ontbreken de kerstman en een levende kerststal met een levensgrote Jozef, Maria, kindje Jezus, een echte ezel, schapen, geiten, konijnen en kippen niet. Het Utrechtse Spoorwegmuseum is vanaf dit weekend veranderd in een kerstsprookje en dat wordt Xmas Station genoemd. Dat wordt allemaal vrijdag 10 december geopend met een kerstoptocht door de Utrechtse binnenstad. Een arreslee met kerstman voert de stoet aan. Naast de muziek zijn er ook bijbelse taferen in het gevolg van de kerstman, zoals de drie Wijzen uit het Oosten en herders met hun schapen, die op weg zijn naar de kerststal in het museum. De stoet vertrekt om 16u30 op het Domplein en zal ongeveer 16u50 bij het Spoorwegmuseum arriveren, waar dan de kerstmarkt officieel geopend wordt. Kinderen die een lampion meenemen kunnen zich aansluiten bij de optocht. Dit weekend worden er in het museum allerlei oud-Hollandse spelletjes gespeeld. Elke dag t/m 22 december worden er in de antieke rijtuigen kerstverhalen verteld van Het Meisje met de Zwavelstokjes tot Scrooge. In het rijtuig `De Blauwe Roemeen' kan onder begeleiding kerstversieringen geplakt en geknipt worden (de kerstman reikt op 22 december een prijs uit voor het mooiste kerstkunstwerk) en in een speciale wensboom (op kinderhoogte) mogen kinderen hun persoonlijke kerstwens hangen. Eén wens zal in vervulling gaan...En in een warme blokhut zijn oliebollen, warme wafels, poffertjes en warme chocolademelk te koop.

*Xmas Station van 10 t/m 22 december in het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, Utrecht. Open dagelijks van 17-21u. Weekend van 11u30-21u. Toegang ƒ5.Inl 030-2300087,

Wolkenkrabber

Vanochtend is de architect van de Toren van Babel met spoed in het ziekenhuis opgenomen. En het vervelende is dat er nu niet meer gewerkt wordt aan wat de hoogste wolkenkrabber ter wereld had moeten worden. De man viel flauw nadat hij de hele nacht met bouwvakkers vergaderd had. `Stelletje daakhoazen' sprak hij verward tot de wereldpers. `De een spreekt Vloams, de ander Twents, een derde proat Itoliaans en een volgende komp opeens uit Zwede, ik wor d'r gek vaan.' Wat zou er aan de hand zijn? Het verhaal over de Toren van Babel wordt zondag 12 december van 13u30-15u gespeeld door het acteursduo Malle Kalle in het Joods Historisch Museum voor kinderen van 6 tot 12 jaar (en hun begeleiders).

*De Toren van Babel door het acteursduo Malle Kalle voor kinderen van 6 tot 12 jaar op zondag 12 december van 13u30-15u in het Joods Historisch Museum, Jonas Daniël Meijerplein 2-4, Amsterdam. De kaarten zijn bij de toegangsprijs inbegrepen. Voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang gratis, van 12 tot 17 jaar ƒ2, daarboven ƒ8. Inl 020-6269945.

Kruip uit je huid

Bij een bron met waterplanten komt prinses Pelsdiertje elke dag met haar gouden bal spelen. Zo begint het verhaal over de avonturen van de prinses in het sprookje Bonte pels van Grimm in het Rotterdamse Natuurmuseum. Daar hebben ze speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar een sprookjeslandschap van stof, ontworpen door Othilia Verdurmen dat Kruip uit je huid heet. Ze bekleedde de museumzaal met zacht pluche en op vijf plekken worden de verschillende hoofdstukken van het verhaal stap voor stap verteld. Zo staan er een reusachtige kikker, zwaan, roofvogel en ook het paleis en de leeuwentroon. Als kinderen hun schoenen uittrekken mogen ze in het paleis kruipen, maar verstoppen ze zich liever in een donker holletje dan mag dat ook. Op woensdagmiddag en in het weekend kunnen kinderen meedoen met allerlei activiteiten, die met het sprookje te maken hebben zoals walnoten verven, aan een pelsmantel werken, broodsoep (van sponsen) en kelderparfum maken.

*Kruip uit je huid voor kinderen vanaf 4 jaar in het Natuurmuseum, Westzeedijk 345 (in het Museumpark), Rotterdam. Open voor schoolklassen van dinsdag t/m vrijdag tussen 10-17u. Op woensdagmiddag, zaterdag en zondag (van 11-17u) zijn individuele bezoekertjes en hun (groot)ouders ook welkom. (Eerste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten). Toegang voor schoolklassen gratis, kinderen ƒ3, volwassenen ƒ5. Inl 010-4364222.

Wereldkinderen

Wat voor muziek nemen vluchtelingen mee als ze naar Nederland komen? En wat betekent muziek voor vluchtelingenkinderen? Baritonsaxofonist Willem van Merwijk ging op zoek naar vluchtelingenkinderen die samen met het Aurelia Saxofoon Kwartet mee wilden spelen in kinderconcerten om zodoende Nederlandse kinderen ook muziek uit hun geboorteland te laten horen. En zo zingen, spelen en dansen kinderen uit Irak, Koerdistan, ex-Joegoslavië en Ethiopië zondag 12 december op zondag 12 decenber van 13u30-15u30 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw samen met het Aurelia Kwartet.

*Muzikale ontmoeting tussen vluchtelingenkinderen en het Aurelia Saxofoon Kwartet voor kinderen vanaf 6 jaar op zondag 12 december van 13u30-15u30 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, Concertgebouwqplein 2-6, Amsterdam. Kaarten voor kinderen t/m 15 jaar ƒ12,50 daarboven ƒ22,50. Inl 020-5730533.

Kerstverhaal

Zijn er vorig jaar wel heel veel kerstballen gebroken en ben je op zoek naar (goedkope) nieuwe kerstversieringen, ga dan woensdagmiddag 15 december naar de kindermiddag (van 5-12 jaar) in het Zwolse Museum de Stadshof. Behalve kerstversieringen worden er ook kaarsen beschilderd en natuurlijk wordt het kerstverhaal verteld en is er een levende kerststal.

*Kerstworkshop en kerstvertelling voor kinderen van 5-12 jaar op woensdagmiddag 15 december van 14u30-16u30 in Museum de Stadshof, Blijmarkt 18-20, Zwolle. Kaarten à ƒ7,50 bij de balie van het museum 038-4232616.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker