Jeltsin haalt uit naar VS

President Jeltsin, op staatsbezoek in China, heeft vandaag ongemeen fel uitgehaald naar zijn Amerikaanse ambtgenoot Clinton. ,,Het lijkt erop dat hij vergeten is dat Rusland nog altijd een supermacht is en over kernwapens beschikt'', zei Jeltsin, doelend op Clintons veroordeling van Ruslands nietsontziende oorlog in Tsjetsjenië. ,,Wij zijn niet bang voor Clintons anti-Russische positie. Ik zeg dat hij niet in zijn eentje kan voorschrijven hoe de wereld dient te leven.''

Jeltsin, die bij China begrip heeft gevonden voor de onderdrukking van de binnenlandse rebellie, voegde eraan toe dat voortaan Rusland en China ,,zullen dicteren''. De Russische tv-zender NTV reageerde geschokt over deze ,,ondiplomatieke uithaal'', en schatte in dat Jeltsin daar nog spijt van zal krijgen. Premier Vladimir Poetin haastte zich te melden dat de relaties met de VS ,,niet killer zijn dan anders''. Het is niet de eerste keer dat Jeltsin dreigende taal spreekt. Zo waarschuwde hij het Westen tijdens de crises in Irak en Kosovo ,,een Derde Wereldoorlog'' te riskeren.