Jan Klaassen in de prairiewind

Cowboys stinken naar paard en bonen, niet naar likeurtjes en parfum. Maar cowboy Pillow (Julian Goldsman) heeft de prairie wel gezien. Al dat gras. Hij valt voor juffrouw Rose van de saloon (Annemarie Feitmann), die droomt van glitter en roem. De kleinschalige productie Lasso van jeugdtheatergroep Sonnevanck uit Enschede vertelt het verhaal van twee vriendschappen die op ontploffen staan. Cowboy Pillow droomt niet langer de dromen van cowboy Buck (Feitmann weer), juf Rose krijgt het benauwd van haar aan haar instrument vastgeklonken pianiste Lily (Goldsman weer).

Lasso is een zeer conventionele komedie voor kinderen. Van raffinement, van suggestie is geen sprake. Bij de emotie `verbazing' horen opengesperde ogen en een ingetrokken kin: ,,Wat doe jíj nou?' Bij verliefdheid hoort gestuntel en gesmacht. En zo verder: Jan Klaassen en Katrijn op de prairie. De afwikkeling is volstrekt voorspelbaar. Er komt ruzie, er volgt verzoening.

Sonnevanck heeft schoolpleinemoties willen vertalen naar het Wilde Westen. Volwassenen zijn namelijk ook jaloers, plegen ook verraad, kiezen ook ineens voor een ander vriendje. In de figuur van de cowboy zag regisseuse Flora Verbrugge het ideale symbool van zowel eenzaamheid als kameraadschap. Het uitgangspunt deugt, en kinderen van rond de zes zullen vast lachen om het groteske spel, maar het is jammer dat niets aan hun verbeelding wordt overgelaten.

Spannend is Lasso niet, behalve wat de muziek van Daan van der Vliet betreft. Die laat paardenhoeven fonken op een banjo en de prairiewind fluisteren op zijn gitaar. Maar de zangstemmen van de acteurs schieten tekort, net als teksten van veel van de liedjes. Van het al te simpele `Juffrouw Rose, ik sta voor u klaar. /Ach, was je er maar' tot de knullige aanpassing `Sometimes it's hard to be a cowboy/giving all your love to just one friend.' En dat terwijl het beoogde publiek niet eens Engels verstaat.

Voorstelling: Lasso, door Jeugdtheater Sonnevanck. Tekst: Sophie Kassies. Regie: Flora Verbrugge. Spel: Annemarie Feitmann, Julian Goldsman. Gitaar: Daan van der Vliet. Vanaf 6 jaar. Gezien: 1/12, Theater Zuidplein Rotterdam. Nog te zien t/m 23/12. Inl. (053) 4315400.

    • Judith Eiselin