Israel en Syrië hervatten overleg

Israel en Syrië hervatten midden volgende week in Washington hun vredesonderhandelingen. Dat heeft de Amerikaanse president Bill Clinton gisteravond bekendgemaakt.

De Israelische premier Ehud Barak en de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Farouk al-Shara zullen het vredesproces zelf in Washington in gang zetten. Niet eerder hebben de twee landen op zo'n hoog politiek niveau contact gehad. Het overleg, zonder voorwaarden vooraf en op een nog nader te bepalen locatie, betreft vooral de ruil van de door Israel in 1967 bezette Hoogvlakte van Golan voor vrede. De Syrische regeringskrant Tishrin verzekerde vanochtend dat Syrië ,,geen jota grond van de Golan zal opgeven''.

Met de aankondiging van Clinton, volgend op een bezoek van zijn minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, aan de twee landen, komt een eind aan een langdurige impasse in het vredesproces, dat in 1991 op gang werd gebracht. De impasse was het resultaat van de moord op de Israelische premier Rabin in november 1995 en het aan de macht komen van Likudleider Benjamin Netanyahu, enkele maanden later. Sinds Arbeidspartijleider Barak in juni na zijn verkiezingszege op Netanyahu aan de macht kwam, was de hoop op snelle hervatting van de vredesonderhandelingen groot. De Syrische president, Hafez al-Assad, begroette zijn aantreden opmerkelijk warm.

Barak zei in een vanochtend gepubliceerd vraaggesprek met de krant Yediot Ahronot dat de kans op mislukking van de onderhandelingen gering is. Volgens Barak heeft zijn aankondiging dat hij de Israelische troepen voor juli volgend jaar uit Libanon wil terugtrekken, een belangrijke rol gespeeld bij het besluit van Assad om weer te gaan praten. Volgens hem vreesde Assad dat als Israel zich zonder akkoord met Syrië zou terugtrekken, Syrië zal worden gedwongen zich uit Libanon terug te trekken. Libanon is een soort protectoraat van Syrië, dat er circa 30.000 man troepen heeft gelegerd.

Assad nam gisteravond volgens bronnen in Beiroet telefonisch contact op met zijn Libanese ambtgenoot Emile Lahoud. Libanon had tot vanmiddag nog niet officieel gereageerd op de hervatting van het vredesoverleg.

Israel voerde vanochtend drie luchtaanvallen uit op bolwerken van de fundamentalistisch-shi'itische verzetsbeweging Hezbollah in Zuid-Libanon. De luchtacties volgden op aanvallen van Hezbollah op de door Israel bezette veiligheidszone in het uiterste zuiden van het land. Hezbollah, dat de steun geniet van Syrië en Iran, heeft direct na de aankondiging van president Clinton zijn gevechtsactiviteit verhevigd. (AFP, AP, Reuter)

ANALYSE: pagina 4