Internationaal

LONDEN

Olie en telecom beheersten vanmorgen andermaal de stemming op de Europese beurzen. De geringe daling van Wall Street gisteravond werd voor lief genomen.

In Londen gingen BP Amoco en Shell repectievelijk 2 en 2,8 procent omhoog. De prijs van olie daalde weliswaar onder de 26 dollar per vat, maar Saoedi-Arabië liet daarna weten dat Opec zelfs bij een stijging tot 30 dollar per vat zijn productie niet zal opvoeren. Telecom-aandelen, zoals die van Cable & Wireless, British Telecom, Vodafone en Energis, stegen opnieuw. De FTSE-index kon dan ook omhoog met 0,6 procent tot 6.658 punten.

FRANKFURT

Aandelen in Frankfurt bewogen licht omhoog, zonder veel opvallende stijgers of dalers. Mannesmann steeg met 1 procent, nadat bekend werd dat het bestuur van Mannesmann geen bod op het concern accepteert dat lager is dan 300 miljard euro. De DAX-index was 0,5 procent hoger op 6.148 punten.

PARIJS

France Telecom moest in Parijs een veer laten nadat bekend werd dat het bod op een meerderheid in het Duitse E-Plus op problemen stuit. Het Nederlandse KPN praat met het Amerikaanse BellSouth over een belang in E-Plus. Dat kan de plannen van France Telecom in de war sturen. De CAC-index was, met name door kooplust in de mediasector, 0,7 procent hoger op 5.528 punten.

TOKIO

Net als gisteren daalde het Nikkei-gemiddelde, ditmaal met 0,8 procent tot 18.261 punten. De beleggers lieten zich leiden door de gang van zaken in de Verenigde Staten. Daar daalde niet alleen het Dow-Jonesgemiddelde, maar ook de elektronische Nasdaq-beurs moest terug.

De effectenbeurs van Seoul lag in lijn met die in Tokio. De Zuid-Koreaanse aandelen zakten met gemiddeld 0,8 procent. In Australië ging het bergopwaarts met een stijging van de beursindex van 0,9 procent. In Hongkong stonden de koersen aan het eind van de handel 2,4 procent hoger.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York wist gisteren geen duidelijke richting te bepalen. het Dow-Jonesgemiddelde bewoog zich de hele dag dicht in de buurt van het slot van dinsdag, om uiteindelijk te eindigen op een verlies van 39 punten (0,35 procent). De slotstand was 11.068 punten.

In de loop van de dag kregen de financiële waarden het hard te verduren door het inzakken van de obligatiemarkt. Citigroup moest als gevolg daarvan 4,1 procent inleveren. General Electric deed het goed onder invloed van geruchten dat er een aandelensplitsing op komst is of een mogelijke stijging van het dividend. Het aandeel steeg 2,1 procent.