Handlanger Dutroux komt deze maand vrij

Michel Nihoul, de Brusselse zakenman die verdacht wordt een handlanger te zijn van ontvoerder en kindermoordenaar Marc Dutroux, komt nog deze maand voorwaardelijk op vrije voeten.

Dit heeft zijn advocaat gisteren meegedeeld. De precieze datum van Nihouls vrijlating wordt geheim gehouden omdat anders voor zijn veiligheid wordt gevreesd.

Nihoul is in augustus 1996 gearresteerd. Hij werd ervan verdacht tot de bende-Dutroux te behoren en persoonlijk betrokken te zijn bij de ontvoering van Laetitia Delhez. In 1997 besloot de rechtbank in Luik echter dat er onvoldoende bewijzen waren om hem nog langer in verband met de zaak-Dutroux vast te houden. Nihoul kon echter de gevangenis niet verlaten omdat hij ook was veroordeeld wegens twee oplichtingszaken.

Eind mei 2000 loopt zijn gevangenisstraf af. Sinds februari van dit jaar komt Nihoul in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Voordat de zaak-Dutroux losbarstte, besliste in België de minister van Justitie over voorwaardelijke invrijheidstelling. Die bevoegdheid is nu in handen van een speciale commissie, die de advocaat van de verdachte hoort en advies inwint bij onder anderen de gevangenisdirectie en het ministerie van Justitie. Minister van Justitie Marc Verwilghen is tegenstander van de vrijlating en onderzoekt volgens een woordvoerster wat hij nog kan doen.

Ook als Nihoul binnenkort op vrije voeten komt, blijft hij verdachte in de zaak-Dutroux. De rechtzaak tegen Dutroux zal waarschijnlijk volgend najaar beginnen.