Haagse raad ongerust over lek tramtunnel

De Haagse gemeenteraad is ongerust over de voortgang van de bouw van de tramtunnel en de kosten die daarmee zijn gemoeid. Vrijwel alle fracties in de raad vinden het project, dat met vier jaar is vertraagd en circa honderd miljoen gulden meer zal kosten, ,,uiterst ongelukkig'' en ,,schadelijk voor de stad''.

Dit bleek gisteren in een commissievergadering van de Haagse raad met wethouder H.J. Meijer (Verkeer, VVD) over de tramtunnel. De tunnel in de binnenstad sloeg voorjaar 1998 lek waarna verschillende betrokkenen het te riskant vonden de experimentele bouwmethode te handhaven. Meijer wil de tunnel nu via een bouwmethode met hoge druk voltooien.

Coalitiepartijen VVD, PvdA en CDA vinden dat de wethouder niet persoonlijk verantwoordelijk is voor het debacle. De VVD vindt het project ,,ongelukkig''. De PvdA noemt het lek ,,schadelijk voor de burgers, de stad en het bestuur''. Ook het CDA is bezorgd over de voortgang maar prijst Meijer voor zijn ,,adequate, transparante, en altijd to the point zijnde houding naar de raad''. CDA-raadslid Smits: ,,Laat Meijer zijn karwei afmaken.''

GroenLinks wil een onafhankelijk onderzoek naar de besluitvorming na het lek. Volgens die partij is het beter als een andere wethouder tijdelijk met de tramtunnel wordt belast. D66 maakt zich ernstige zorgen over ,,het ontbreken van draagvlak in de samenleving'' voor de tunnel. Stadspartij en de SP hebben geen vertrouwen in de wethouder meer.

Meijer zegt dat hij voor alles ,,verantwoording'' kan afleggen en dat hij zichzelf ,,geloofwaardig'' voelt. Hij reageerde ook op een artikel in deze krant van dinsdag, waarin werd gemeld dat de gemeente voor de bouw ten minste zesmaal is gewaarschuwd voor lekkages. Volgens Meijer horen dergelijke waarschuwingen bij de standaardprocedure die tijdens het bouwen van dergelijke projecten wordt gevolgd. ,,Alle partijen zijn het uiteindelijk eens geworden.''