GALERIE

Ronald Ophuis

Tussen 1995 en 1997 maakte Ronald Ophuis vijf monumentale schilderijen met realistische scènes van fysiek, seksueel en psychologisch geweld. De schilderijen veroorzaakten destijds flink wat ophef en één van de werken een voorstelling van twee kinderen die seksueel worden misbruikt - werd zelfs van een tentoonstelling verwijderd. In Bureau Amsterdam worden de doeken nu voor het eerst samen tentoongesteld, onder de titel `Vijf schilderijen over geweld'. T/m 16 jan, Rozenstraat 59, Amsterdam. Di t/m zo 11-17u.

Paul Andriesse

In Galerie Paul Andriesse is een tentoonstelling te zien van twee kunstenaars die, elk op eigen wijze, de verschillende dimensies van de architectonische omgeving onderzoeken. Jan van de Pavert houdt zich al verschillende jaren bezig met het ontwerpen van het ideale huis. De Noorse kunstenaar Ann Lislegaard benadrukt in haar installaties de psychologische en fysieke ervaring van ruimte. T/m 19 jan, Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Elisabet Stienstra

Het menselijk lichaam vormt het uitgangspunt van de grote sculpturen die Elisabet Stienstra in hout, brons, kunsthars en keramiek uitvoert. Met haar werk plaatst de kunstenaar zich in een lange kunsthistorische traditie. De lichamen zijn vaak verwrongen of verdraaid en verwijzen naar onze verborgen instincten. Zelf noemt Stienstra dit `de anatomie van de emotie'. T/m 24 dec in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Tegenlicht

De tentoonstelling `Tegenlicht', georganiseerd door kunstenaarsinitatief de Paraplufabriek, brengt het werk van twaalf toonaangevende Nederlandse (mode)fotografen samen. Met hun foto's, die zowel in tijdschriften als in musea te vinden zijn, begeven zij zich op de grens van mode en beeldende kunst. Voor deze gelegenheid worden de modefoto's op reclamezuilen in het centrum van Nijmegen tentoongesteld. Deelnemende fotografen zijn o.a. Anuschka Blommers & Niels Schumm, Martine Stig, Marie-José Jongerius, Viviane Sassen en Cornelie Tollens. T/m 20 dec, 24u per dag. Plattegrond met looproute (30 min) is verkrijgbaar op station Nijmegen CS, bij de VVV en bij de Paraplufabriek, Van Oldenbarneveltstraat 63a, Nijmegen.

En verder

Foto's van Cindy Marler t/m 9 jan in de Melkweg Galerie, Lijnbaansgracht 234a, Amsterdam; schilderijen van Jeroen Krielaart t/m 23 dec bij Ayacs, Keizersgracht 166, Amsterdam; foto's van Jean-Marc Spaans t/m 12 jan bij Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; schilderijen van Aline Thomassen t/m 23 dec bij Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; kandelaars van Willem Speekenbrink t/m 31 dec bij Brutto Gusto, Nieuwe Binnenweg 162b, Rotterdam; schilderijen van Luc Hoekx en foto's van Florette Dijkstra t/m 23 jan in W3 Galeries, Oranjestraat 2a, Vlissingen; schilderijen van Jeroen Henneman t/m 2 jan in Galerie Bleijenberg, Touwbaan 1, Leiderdorp.