Filip en Mathilde 1

De kop van het artikel in deze krant, nota bene op de voorpagina, getiteld `Hoe prins Sulleke held der Belgen werd', getuigt van onnozelheid en onfatsoen (NRC Handelsblad, 3 december). Hetzelfde geldt voor de inhoud. Het is geen toonbeeld van hoe men met de buren omgaat. Indien men iets wenst te schrijven over bijvoorbeeld Prins Filip, laat men dit dan terloops in een artikel op genuanceerde wijze doen. Kritiek is prima, maar dat hoeft niet op zo een uitbundige manier gepresenteerd te worden.

Het gaat er toch in de eerste plaats om dat de kroonprins en zijn verloofde in het huwelijk treden, dat het een feestdag is, ook voor vele Belgen en dat het een mijlpaal is in de geschiedenis van België. Bovendien weet de auteur de naam van, inmiddels, prinses Mathilde niet eens juist te spellen: haar familienaam is d'Udekem d'Acoz, met een c. Onzorgvuldig.

Ook de wijze waarop Nova verslag deed van het huwelijk leek nergens naar: er waren nauwelijks beelden te zien en alles werd getoonzet op een negatieve manier. Het is toch wel raar om juist op deze dag de `republikeinen', die toch in de minderheid zijn in België, zo uitgebreid aan het woord te laten. Is dit jaloezie of Nederlandse betweterigheid? Misschien schuilt er een kern van terechtheid in de kritiek van koningin Beatrix op onze media. Ook zij wordt door deze bevooroordeelde en oordelende wijze van verslaggeving in verlegenheid gebracht.