FC Barcelona oppermachtig tegen Praag

Barcelona en Manchester United hebben zich gisteravond gerevancheerd voor hun zwakke start in de tweede ronde van de Champions League. Barcelona was op eigen veld met 5-0 te sterk voor Sparta Praag. Europees- en wereldkampioen United versloeg Valencia met 3-0.

Barcelona was gisteravond in het eigen stadion Nou Camp oppermachtig tegen Sparta Praag. De ploeg van trainer Van Gaal, die twee weken geleden nog een moeizaam gelijkspel tegen Hertha BSC behaalde, kreeg in de beginfase drie goede kansen. Maar Cocu, Figo en Kluivert verzuimden Barcelona binnen tien minuten op voorsprong te zetten.

Het verzet van Sparta Praag werd na ruim een half uur gebroken toen middenvelder Hasek met een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd. Kluivert, met kaalgeschoren hoofd, profiteerde vlak voor rust van de man-meer-situatie: 1-0. Luis Enrique scoorde in blessuretijd van de eerste helft uit een voorzet van Cocu.

Na de hervatting liet Guardiola doelman Postulka van Sparta kansloos met een prachtig genomen vrije trap. Kluivert en Luis Enrique bepaalden de eindstand op 5-0. De laatste treffer kwam tot stand na een prachtige actie van Reiziger.

Barcelona bekleedt na de ruime zege de tweede plaats in poule A, met vier punten uit twee wedstrijden. FC Porto blijft lijstaanvoerder na de verdiende 1-0 overwinning (invaller Drulovic) op Hertha BSC. De Portugese kampioen zag ten onrechte een doelpunt van de Braziliaan Jardel afgekeurd worden wegens buitenspel. Porto verloor in de slotfase middenvelder Santos nadat die zijn tweede gele kaart had gekregen.

Manchester United nam op Old Trafford revanche voor de nederlaag van twee weken geleden tegen Fiorentina. De Engelse kampioen, met Stam en doelman Van der Gouw in de basis, had weinig problemen met Valencia: 3-0. United verkleinde de achterstand op lijstaanvoerder Fiorentina in poule B tot een punt. De Italiaanse club, spelend zonder de geschorste aanvoerder Batistuta, kwam in en tegen Bordeaux niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel.

Manchester United kwam zeven minuten voor rust op een 1-0 voorsprong dankzij een doelpunt van de Ierse international Keane. De 28-jarige middenvelder, die ook de winnende treffer maakte in de wedstrijd om de wereldbeker tegen Palmeiras, heeft een nieuw vierjarig contract getekend bij Manchester United. De Britse radiozender BBC meldde vanmorgen dat Keane de best betaalde speler in de Engelse Premier League wordt. Hij zou een weeksalaris van ongeveer 170.000 gulden gaan verdienen.

United liep na rust verder uit dankzij een doelpunt van de Noor Solskjaer, zaterdag vier keer trefzeker in het competitieduel tegen Everton. Op aangeven van Beckham passeerde hij Valencia-doelman Palop.

Valencia-spits Claudio Lopez, tegen PSV nog tweemaal succesvol, was gisteravond onzichtbaar op Old Trafford. In de 55ste minuut schoot hij over, vrij voor doelman Van der Gouw. De Nederlander verving de zaterdag geblesseerd geraakte Bosnich. Met een bekeken kopbal in de 69ste minuut bracht Scholes de eindstand op 3-0.