Een conferencier bedankt zijn vrouw

,,Hij schijnt heel leuk te zijn'', werd er al verheugd gefluisterd, nog voordat prins Claus het spreekgestoelte had beklommen. Vorig jaar zorgde de prins voor hilariteit door zijn stropdas af te doen tijdens de uitreiking van de hoofdprijs van het naar hem vernoemde fonds. De prins ging dit jaar nog een stap verder: hij las slechts enkele zinnen voor uit zijn officiële toespraak, en vulde de rest van de tijd met een soort geïmproviseerde mini-conférence. Onderwerpen die aan bod kwamen: zijn eigen, nederige positie (,,Mijn invloed op wie de prijs wint, is minimaal''), zijn teleurstelling over het feit dat er zich onder de winnaars geen vrouw bevond (,,Vrouwen zijn een van mijn hobbies'') en het decor (,,Ze wilden een grote dia van mijn hoofd achter mij projecteren, maar dat wilde ik niet. U moet het met het origineel doen'').

Tot twee keer toe onderbrak Claus zijn verhaal voor een `democratische stemming' onder het publiek: doorgaan, of al gaan borrelen? ,,Want dat vindt u veel aantrekkelijker dan mijn bescheiden woorden.'' Claus vervolgde met een liefdevolle ode aan zijn vrouw, die hij een `echte kunstenares' noemde: ,,Het betekent zoveel voor me dat zij er is. Dank je, Beatrix.'' De koningin op de eerste rij lachte en sloeg haar hand voor haar gezicht.

,,Als mijn vrouw haar ogen op en neer beweegt, weet ik dat het tijd is om te stoppen met praten'', zei Claus. Hij wilde alweer gaan zitten, maar werd door de organisatie met een mild doch dwingend gebaar terug het podium op gestuurd: de bekroonden moesten hun prijs nog krijgen. ,,Poule poule!'' lokte de prins de winnaars olijk naar voren, ,,zo zeggen we dat in het Afrikaans.'' In luttele seconden werden vervolgens de Prins Claus Prijzen uitgereikt. De gedeelde winnaars van de hoofdprijs van ongeveer 200.000 gulden waren dit jaar Mohamed Fellag, een Algerijnse komiek; Vitral, een onafhankelijk cultureel tijdschrift uit Cuba; en Al-Jazeera, een televisiestation dat vanuit Qatar per satelliet miljoenen kijkers in de Arabische landen bereikt. Tien prijzen van 40.000 gulden gaan naar onder anderen Kenneth Yeang (Maleisië), ontwerper van een milieuvriendelijke `groene wolkenkrabber'; Claudia Roden (Egypte), culinair antropologe; en tekenaar Tsai Chih Chung (Taiwan), die stripversies maakt van klassieke Chinese leren als die van Confucius en Lao Zi. Zij zullen hun prijzen op de Nederlandse ambassade in hun woonland in ontvangst nemen.