Druk op Rusland neemt toe

De druk op Rusland, bedoeld om Moskou tot een matiging van de militaire campagne in Tsjetsjenië te brengen, neemt snel toe. De Russische minister Ivanov belde gisteren urenlang met Westerse politici om het Russische standpunt te verduidelijken.

Een koor van Westerse politici verhoogde gisteren de druk op Moskou. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Lamberto Dini, hield de Russen gisteren voor dat ze een stopzetting van de internationale hulp riskeren als ze de militaire campagne in Tsjetsjenië niet matigen. NAVO-secretaris-generaal Robertson deed gisteren na een gesprek met Dini in Rome een dringend beroep op Moskou de Tsjetsjeense burgers te sparen. De Tsjechische president Havel noemde het Russische optreden ,,onaanvaardbaar en gruwelijk'', de Zweedse minister van Defensie gelastte uit protest een bezoek aan Moskou af en de Hoge Commissaris van de VN voor mensenrechten, de Hoge Commissaris van de OVSE voor minderheden en de secretaris-generaal van de Raad van Europa riepen in een gezamenlijke verklaring Moskou op de rechten van de mens in Tsjetsjenië te respecteren. De Franse minister Védrine zei dat de EU de samenwerking met Rusland staakt als Moskou zijn ,,brute'' campagne voortzet en de Britse regering wil de kwestie volgende week op de topbijeenkomst van de G8 ter sprake brengen. (Reuters)