Diana als heilige maagd op expositie

Een beeld van prinses Diana als de maagd Maria is het omstreden middelpunt van een tentoonstelling die gisteren is geopend in de Britse stad Liverpool.

Het beeld, ontworpen door Luigi Baggi en uit hout gesneden door het Italiaanse kerkbeeldenbedrijf Demetz, maakt deel uit van de tentoonstelling Heaven, waarmee de Tate Gallery zegt `de nieuwe goden' te willen laten zien. Popartiesten, modellen en royalty worden nu vereerd zoals vroeger christelijke heiligen, aldus Tate-directeur Lewis Biggs.

Lord Alton, hoogleraar burgerschapskunde aan de universiteit van Liverpool zei gisteren dat veel mensen de tentoonstelling `diep beledigend' zullen vinden. Maar de bisschop van Liverpool, James Jones, zei dat ,,deze controversiële tentoonstelling het geweldige gat toont tussen traditionele overtuigingen en de geest van een nieuwe tijd.'' Volgens de bisschop moet de kerk ,,erkennen dat mensen spiritueel zijn ook al vinden ze dat de kerk hun hoop niet vervult.'' Volgens Biggs onderzoekt de tentoonstelling ,,de kruisbestuiving tussen straatcultuur en religie. De esthetiek van het christendom is nog steeds krachtig. Waarom noemt een popartiest zichzelf anders Madonna?'' Volgens hem veranderde het publiek Diana's paleis en haar graf na haar dood in 1997 in een `schrijn'. Het beeld neemt die heiligverklaring letterlijk.

De tentoonstelling bevat verder onder meer de fotoserie How great thou art waarin Ralph Burns fans van Elvis Presley heeft vastgelegd, zoals een vrouw die een Elvis-pop in haar bed heeft. ,,Heaven is een wereldse verbeelding van het paradijs'', aldus Biggs.