Dansen, zappen of champidrinken

Het is niet iedereen gegeven om naar Udu Point op Fiji te vliegen om daar, op de Internationale datumgrens, als eerste aardbewoners het nieuwe millennium in te luiden. Of naar Kiribati (Caroline Islands) of Gisborne (Nieuw-Zeeland) of welk ander oord dat aanspraak meent te maken op deze claim to fame. Veruit de meeste Nederlanders blijven gewoon in eigen land om zich hier te vermaken. Maar hoe?

Het gewoontedier ziet niets in de heisa en gaat naar stamkroeg of blijft thuis bij oliebol en afstandbediening en opent om middernacht zijn jaarlijkse fles champagne. De thuisblijver kan ook een copieus diner geven voor zijn vrienden en drie tv's installeren om op CNN, NOS en BBC te kijken of de wereld ten onder gaat aan het Y2K-probleem. Wie bang is aangelegd, heeft dan al zijn geld van de bank gehaald, een SAS-survivalboek gekocht en een jaarvoorraad blikvoer ingeslagen. Opener vooral niet vergeten. Wie slim is, gaat werken in de horeca of als babysitter en verdient met gemak tweehonderd gulden per uur (voor vacatures: startat.31december.nl). De feestvierder heeft allang kaarten voor het feest van zijn favoriete club en kwelt zichzelf nu met de vraag wat hij moet aantrekken.

De zwevende vierder, die niet thuisblijft maar ook niet weet waar hij wel heen wil, heeft een grote keuze aan feesten, maar moet haast maken. Kaarten gaan snel. Er is van alles mogelijk: voor ƒ75 per kaartje heeft het enorme Bob's Party Palace in Uitgeest van 00u30 tot 7u00 T-Spoon, CB Milton en DJ Rick van Veldhuysen op de planken staan. De Danssalon te Eindhoven heeft DJ Erick E geboekt (kaarten ƒ75). In de Rotterdamse Nighttown wordt gewerkt aan een speciaal millenniumprogramma (kaarten ƒ72,50) en in Den Haag biedt café Plein 19 in twee gelegenheden een feest met muziek uit de jaren zestig en negentig (ƒ75). Duurder is het in de Amsterdamse Escape (samen met café De Kroon): ƒ200 voor niet-leden, die dan wel dj's Dimitri, Remy en 100% Isis te zien en te horen krijgen.

Een andere mogelijkheid is een kaartje kopen voor Het Geulhem Millennium Spektakel: 150 artiesten (René Froger als eye-catcher) in onder meer verwarmde mergelgrotten. Met verder een optreden van het Russisch Staatscircus. Aan tafel dure wijnen en luxe gerechten uit de pannen van Limburgse topskoks. Allemaal gratis voor ƒ1.250.

Wie het bij het zien van alle bedragen begint te duizelen, kan ook naar gratis feesten. Echt grootschalig gaat het er alleen in Amsterdam aan toe. Tussen 16 en 02 uur vindt op de Dam een groot feest plaats. Tot middernacht treden onder meer Bl⊘f, IsOokSchitterend, Denise Jannah, Willeke Alberti en Karin Bloemen op. Na de eeuwwende moet De Dam in een grote openluchtdiscotheek veranderen onder aanvoering van dj Corné Klein. In de pauzes tussen de acts zijn op een groot tv-scherm feesten over de gehele wereld te volgen. Op het Rembrandtplein staan vanaf 21u00 de nodige artiesten op het podium: Trijntje Oosterhuis, Ruth Jacoth, DJ Erick E en het Disco 2000 Orchestra onder leiding van Harry van Hoof. Op de Nieuwmarkt wordt als vanouds Chinees vuurwerk afgestoken. In Rotterdam, Den Haag en Utrecht worden dergelijke grootschalige gratis feesten niet gegeven.

Ook de tv-kijkers zijn niet vergeten: ruim een miljoen Nederlanders worden die dag van hun Big-Brotherverslaving verlost. De traditionele oudejaarsconference is van Youp van 't Hek. Maar vooral de NOS pakt uit. In een samenwerkingsverband van 52 omroepen wordt in de langste live-uitzending ooit de hele wereld onder de loep genomen: in 24 uur langs 24 tijdzones. Men kope vooral 24 flessen champagne.

Bob's Party Palace: 0251-315150. Danssalon: 040-2456377. Nighttown: 010-4361210. Plein 19: 070-3461086. Escape: 020-4222505. Geulhem Spektakel: 0900-1122333. Goede lijsten met feesten in het hele land zijn te vinden op: www.uitgaanagenda.nl of www.party2000.nl of millennium.pagina.nl

    • Tijn Kramer