`Complot tegen dominee King'

Een jury in de stad Memphis heeft gisteren bepaald dat dominee Martin Luther King jr. in 1968 het slachtoffer werd van een enorme rechtse samenzwering. De familie van King kreeg een schadevergoeding van honderd dollar toegewezen.

De jury geeft met deze uitspraak aan niet te geloven dat King is vermoord door James Earl Ray vanuit een kamer boven Jim's Grill, een restaurant tegenover het Lorraine hotel waar King indertijd verbleef. Ray bekende in 1969 de moord, zodat hij zonder strafzaak tot 99 jaar celstraf werd veroordeeld. In de gevangenis kwam hij op zijn bekentenis terug, maar dat werd in hoger beroep achtmaal afgewezen. Vorig jaar stierf Ray aan een leverziekte. Een Amerikaanse Congrescommissie stelde in 1978 vast dat Ray bij zijn aanslag mogelijk hulp kreeg van een racistische groep in St. Louis.

De familie van Martin Luther King baarde vorig jaar opzien door Ray's ontkenning serieus te nemen en te ijveren voor heropening van de zaak. De civiele zaak in Memphis draaide om de 73-jarige eigenaar van Jim's Grill, Loyd Jowers. Die beweerde in 1993 dat hij in opdracht van een mafiose zakenman een ex-politieman inhuurde om King vanuit het struikgewas dood te schieten. Als dat mislukte, zouden scherpschutters van het leger het karwei afmaken, aldus Jowers.

In een poging de zaak-King open te breken, eiste de familie een symbolische schadevergoeding van Jowers. Hun raadsman William Pepper vertelde de jury dat een kongsi van de mafia, de CIA, de FBI, het leger, politici en de media King uit de weg ruimden wegens zijn agitiatie tegen de Vietnamoorlog en een voorgenomen mars op Washington. De jury is het daarmee klaarblijkelijk eens. (AP)