China stopt werk aan omstreden kerncentrale Iran

Een Iraans-Chinees samenwerkingsproject betreffende de tweede fase van de bouw van een kerncentrale in de Zuid-Iraanse stad Bushehr is door Peking om ,,technische redenen'' geannuleerd, zo heeft de Iraanse pers vandaag bekendgemaakt. China zou, onder fel protest van de Verenigde Staten, twee reactoren leveren. Ook zou het andere onderdelen voor de kerncentrale, aangekocht in derde landen, doorleveren. Volgens de adjunct-directeur van de Iraanse Atoomenergie Organisatie, Assadollah Saburi, kwamen bij China's ,,technische redenen'' om de samenwerking op te zeggen, ook ,,politieke overwegingen''. Hij zei dat de Chinezen ,,geleidelijk aan hadden getoond dat zij meer belang hechtten aan samenwerking met andere landen''. De VS, die vrezen dat Iran aan kernwapens werkt, hebben China herhaaldelijk gemaand alle nucleaire samenwerking met Iran te staken. Saburi zei tegenover de Iraanse pers dat de nucleaire samenwerking met Rusland gehandhaafd blijft. (AFP)