Brussel draagt Fiat 500 ten grave

In Rome en verder naar het zuiden zie je ze nog veel, de Fiats-500. Soms wat gebutst en traag, met een bejaarde bestuurder die rustig doorsukkelt zonder acht te slaan op het gejacht om hem heen. Soms opnieuw gespoten, met gereviseerde motor en een bestuurder die handig ieder gaatje in de file benut en tussen grotere en loggere auto's doorslingert.

Dit stukje Italiaanse folklore gaat op korte termijn verdwijnen, want de kleine Fiatjes en andere oudere auto's zullen nergens meer kunnen tanken. De Europese Commissie is volgens berichten uit Brussel van plan Italië maximaal een jaar uitstel geven bij de verplichte afschaffing van loodhoudende benzine.

In de meeste andere landen van de Europese Unie moet dat volgend jaar al gebeuren. Italië had om een overgangsperiode van drie jaar gevraagd. Maar gisteren zei Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, dat Italië genoeg moet hebben aan een jaar om een oplossing te vinden.

In Italië rijden ongeveer 15,2 miljoen auto's rond zonder katalysator. Twee derde daarvan moet zonder veel problemen kunnen overgaan van super naar loodvrije benzine, zo constateert een gisteren gepubliceerde studie.

Zo'n 3,8 miljoen auto's, gefabriceerd tussen 1984 en 1987, zouden loodvrije kunnen rijden als er iets wordt toegevoegd aan de benzine. Maar 1,7 miljoen auto's hebben motoren die niet op loodvrije benzine kunnen werken. Het gaat om wagens van voor 1984 - daar zitten dus ook de Fiats-500 bij, waarvan de laatste in 1975 werd geproduceerd.

Van verschillende kanten is geklaagd dat financieel zwakkeren het slachtoffer dreigen te worden van deze maatregel, omdat een vaak met veel zorg onderhouden auto ineens onbruikbaar wordt. De minister van Industrie, Pierluigi Bersani, heeft gezegd dat het kabinet steunmaatregelen overweegt om de vervanging van de oudste auto's te stimuleren, maar daarmee wil wachten totdat de Europese Commissie een definitief besluit heeft genomen. Dat het besluit van de Europese Commissie ten aanzien van de ooit razendpopulaire Fiat 500 negatief zal uitvallen staat daarbij vrijwel vast.