Broer: Hasan al langer bedreigd

Een broer van een van de slachtoffers in Veghel beschuldigt de vader van de dader. Die zou zijn zoon hebben aangezet tot wraak.

Bijna alle leerlingen waren al geïnterviewd, over het politie-onderzoek viel nog niets te melden, en de directeur van de school vertelde hoe geweldig de nazorg voor de kinderen verliep en hoe fijn iedereen elkaar opving.

De schietpartij op het regionaal opleidingscentrum De Leijgraaf in Veghel, waarbij dinsdag vijf mensen gewond raakten, was groot nieuws geweest, maar daar leek nu een eind aan te komen. Het was een saaie persconferentie, gistermiddag, in het gemeentehuis van Veghel. Totdat, net voor het eind, een Turkse man begon te schreeuwen: ,,Ik ben een broer van een van de gewonden. Waarom hoorde mijn familie pas vanochtend van de politie dat mijn broer in het ziekenhuis lag?''

Het antwoord `jullie zijn gistermiddag wel ingelicht' deed er nauwelijks nog toe. De man kreeg waarvoor hij gekomen was: aandacht. Zo'n dertig journalisten zaten om hem heen en hij vertelde. Dat zijn broer Hasan (19) verkering had met de zus (15) van de jongen die dinsdag had geschoten. Dat de familie van het meisje tegen die verkering was geweest en daarom Hasans familie al drie maanden geleden had bedreigd. De politie wist ervan. En dat het de vader van het meisje was geweest die zijn oudste zoon had `opgefokt' om Hasan neer te schieten en de familie-eer te redden.

Het nieuws wordt verspreid. De broer van de gewonde Hasan, Ismail Keksin (29), is tevreden over zijn optreden tijdens de persconferentie. Woensdag aan het eind van de middag zit hij naast zijn vader op de bank, in hun huis in Uden, zeven kilometer ten noord-oosten van Veghel. De vader, Mohamed Keskin (61), werkte vanaf 1969 aan de lopende band in een metaalbewerkingsbedrijf in Uden. De familie komt uit een dorp in noord-Turkije. De familie van het meisje, denkt Ismail, vond Hasans familie niet goed genoeg. De vader van het meisje is een rijke, Koerdische zakenman.

De families kenden elkaar niet. Hasan had het meisje in zijn straat ontmoet, ze was bevriend met zijn buurmeisje. Afgelopen zomer reisden Hasan en het meisje naar Turkije, hun ouders wisten van niks. Volgens de vader van het meisje werd zijn dochter ontvoerd, volgens de vader van Hasan ging het meisje mee omdat ze zo verliefd was. Na een paar dagen belde ze zelf naar huis, ze wilde terug naar Nederland. Haar eigen ouders zeggen nu dat ze dat deed, omdat ze eerder niet had kunnen bellen. Hasans vader zegt dat ze spijt kreeg van de reis, ze was bang voor haar ouders en de wraak van haar vader.

Daarna zou de familie van Hasan voor het eerst zijn bedreigd. Ismail Keskin: ,,Er werd naar ons huis gebeld en iemand zei: wacht maar af, er zal wat gebeuren.'' Zijn broer Hasan zou de afgelopen drie maanden `voortdurend' zijn bedreigd. Maar hij zat in Turkije. Voor de zomervakantie volgde hij de opleiding `detailhandel' op De Leijgraaf in Veghel, de school waar Ali, de broer van het meisje, de richting `administratie' deed. Hasan werd geschorst, omdat hij te veel had gespijbeld.

Hasan kwam terug naar Nederland. Wanneer precies? Ismail Keskin wordt opeens woedend om die vraag. Zou het misschien niet waar kunnen zijn van die `voortdurende' bedreigingen sinds september? Hij schreeuwt: ,,Hoe kan ik dat nou weten wanneer hij terugkwam? Ik weet niet eens meer wat ik gisteren heb gegeten.''

Een neef, aan tafel in de woonkamer, probeert hem te kalmeren. De neef zegt: ,,Hasan kwam een paar weken geleden terug.'' Volgens de ouders van het meisje begon Hasan hun dochter toen weer lastig te vallen. Ali zou er woedend om geworden zijn, en daarom probeerde hij Hasan dinsdag dood te schieten. Volgens de familie van Hasan was Hasan afgelopen dinsdag op school om met zijn vroegere vrienden en leraren te praten. Ismail Keskin: ,,Toen die jongen zag dat mijn broer terug was uit Turkije, is hij naar huis gegaan om zijn vader te halen. Die heeft hem teruggebracht naar school, Ali heeft geschoten en daarna zijn ze naar het politiebureau gegaan. Bekende truc: Ali is minderjarig; die zou niet zo lang de gevangenis in hoeven als zijn vader.''

Volgens de vader van Ali heeft zijn zoon stiekem het pistool uit de slaapkamer van zijn ouders gehaald – de vader had een pistool, zonder vergunning. Nadat hij zijn zoon naar school had gebracht, zou hij hebben ontdekt dat het pistool weg was. Hij reed terug naar school om `ongelukken' te voorkomen, maar hij was te laat.

Een politiewoordvoerder in Veghel zegt dat er afgelopen dinsdag geen enkele aanleiding was om ook de vader van Ali te arresteren. De politie bevestigt dat er drie maanden geleden met de familie van Hasan is gesproken over bedreigingen door de familie van het meisje. Volgens de woordvoerder werd er geen aangifte gedaan, ,,al voelt de familie dat zelf misschien anders''. Hij benadrukt dat ook de familie van het meisje zich bedreigd voelde door Hasans familie: ,,Van beide kanten werden die beschuldigingen geuit.'' De politie verwachtte niet dat de zaak zo serieus zou worden.

Of de familieleden van Hasan nu op hun beurt wraak gaan nemen op de familie van Ali? Ismail Keskin grijnst: ,,Ik zeg wat zij in september tegen ons zeiden: wacht maar. Ga met de hele familie bij elkaar zitten en wacht af.''