Boeren

En wat vond Europa van de dictator die dissidenten bij honderden in hun cellen liet creperen? Lees het boek `Omagiu', `Eerbewijzen', in 1978 uitgegeven ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de Grote Kameraad: ...`erkenning voor de enorme bijdragen van Nicolae Ceausescu'...`welzijn van land en volk'...`onvermoeibare activiteiten'...`vrede en samenwerking tussen de volkeren'.... Ondertekend door, onder meer, president Jimmy Carter, koning Juan Carlos, koning Carl Gustav en onze eigen koningin Juliana.

Je kunt de stadsvilla van de Ceausescu's tegenwoordig huren voor 650 dollar per nacht. De kamers en gangen onthullen nog altijd hun intieme wereld: de gouden toiletrolhouder voor hun zoon Nicu, de pimpelroze badkamer voor hun dochter Zoe, de eetkamer van gebeeldhouwd eiken, de schilderstukken van zigeunermeisjes, de huisbioscoop, de belsignalen voor de operateur: `Geluid harder! Licht! Andere film!' Het is een complete karikatuur, deze villa, het huis van een koeherder die de staatsloterij heeft gewonnen.

In de kelders liggen nog honderden jassen, pakken, jurken en schoenen van het duo, te koop voor wie maar wil. ,,Ik snap het niet'', zegt mijn gids, terwijl hij een lichtblauw muiltje van Elena pakt. ,,Mooi, duur, voortreffelijke kwaliteit. Maar we raken ze maar niet kwijt. De jeugd wil dit model niet meer.''

Bij hun overhaaste aftocht, op 23 december 1989, nam het echtpaar uiteindelijk slechts twee blauwe tassen mee, enkel gevuld met dekens en grote broden. In hun laatste uren werden Nicolae en Elena weer wat ze ten diepste waren: twee boerenkinderen op de vlucht.