Boeken

Amsterdam

Wat was Amsterdam bloedstollend mooi, vroeger. Aan de hand van auteur Peter-Paul de Baar kunnen we drie wandelingen maken door het Amsterdam van fotograaf Jacob Olie. We zien op zijn schitterende foto's veel mannen met petten op en klompen aan, straten vol plassen, vrouwen in klederdracht, kades waaraan boten liggen afgemeerd. Qua verkeer: handkarren, paard en wagens, één vehikel dat heel in de verte op een automobiel zou kunnen lijken en een paardentram. Verder lege straten zonder middenklassers, zo zou je de stad in het echt graag ook eens willen zien. Maar Peter-Paul de Baar wijst ook op de schrijnende armoede die Olie heeft vereeuwigd, bijvoorbeeld bij de Grimburgwal. Geheel anders is het fotoboek `Amsterdam terloops'. Wat is Amsterdam mooi, nu. De eerste foto tekent het boek. Een zwarte vrouw loopt giechelend langs een grillkast waarin kippen aan het spit draaien. Fotograaf Henk Linnewiel legde het alledaagse leven in Amsterdam vast. Zelfs ontdaan van oogverblindende façades en schitterende doorkijkjes is Amsterdam nog mooi.

*Jacob Olie Fotograaf van Amsterdam: drie wandelingen door de stad rond 1900. Uitg. Thoth Bussum. ƒ18,50 ISBN 9068682326

Amsterdam terloops, Henk Linnewiel. Uitg. Thoth Bussum. ƒ34,90. ISBN 906868230

Sushi

Sommige kookboeken doen het erg goed op de salontafel. Sushi van Masami Okamoto en Christiane Buck is er zo een. Het is superieur vormgegeven, van mooie foto's voorzien en bijzonder, op Japanse wijze, ingebonden. Maar net als bij sushi gaat het niet alleen om het uiterlijk, en dan schiet het boek tekort. De informatie is te summier, foto's en tekst stemmen niet altijd overeen – is er maar een gedeelte van het orgineel vertaald? – en het Nederlands is af en toe onbeholpen. Wie een boek voor op de keukentafel wil is beter af met Sushi van Ryuichi Yoshii. Dat ziet er iets minder fraai uit, maar het is beter bruikbaar. De duidelijke uiteenzetting over keukengereedschap, ingrediënten en technieken, de verhelderende foto's en de handige tips geven het vertrouwen dat het maken van sushi ook voor de West-Europese hobbykok een bereikbaar verlangen is.

*Sushi, Masami Okamoto en Christiane Buck, ƒ 49,50, Schuyt & Co / Standaard Uitgeverij, ISBN 90 80321680

*Sushi, Ryuichi Yoshii, ƒ 34,50, Tirion Uitgevers, ISBN 90 51218966

Voor tuinhaters

Na de caissières van de supermarkt, spreken nu ook de tuinboekenschrijvers hun klanten met `je' aan. ,,Als je een gazon hebt, heb je ook een grasmaaier nodig'', schrijft Andy Sturgeon in een boek waarin de lezer voortdurend als een kind wordt toegesproken. Maar wie eenmaal aan de betuttelende toon gewend is, vindt een flink aantal handige tuintips. Bij het beschrijven van planten gaat het van dik hout zaagt men planken: Viburnum rhytidophyllum: `Het enige interessante aan deze saaie tuincentrum-favoriet is het feit dat hij er permanent uitziet of hij bijna dood is. De grote, geribbelde bladeren hangen erbij alsof hij het heeft opgegeven en het hem allemaal niets meer kan schelen'. Op een tuinboekenmarkt waar alles al drie keer herkauwd en gerecycled is, is een tuinboek voor tuinhaters in elk geval origineel.

*Geplant, Andy Sturgeon, ƒ45, Uitgeverij Kosmos-Z&K, ISBN 90-215-8812-9

Leerdam Glas 1878-1998

Zo'n tien jaar geleden kon je op braderieën of rommelmarkten nog wel eens voor een prikje een vaas van Copier of glazen van Meydam kopen. Tegenwoordig moet je fors in de buidel tasten voor Leerdamglas. Het boek van de vroegere directeur van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam, A. van der Kley-Blekxtoon, is niet gemaakt voor de salontafel, maar bevat wel veel informatie over Nederlandse glasblazers en de geschiedenis van het Nederlandse (Leerdam)glas. Ze beschrijft niet alleen in aparte hoofdstukken de glasontwerpers die vast aan de fabriek waren verbonden, maar ook de incidenteel in Leerdam werkende ontwerpers. En twijfelt u of de bruin-gele glazen kaasstolp of bonbonschaal uit de erfenis nou een echte Copier is of niet, dan staat achter in het boek het merk dat misschien wel in uw glas gegraveerd staat.

*Leerdam glas 1878-1998, A van der Kley-Blekxtoon, uitg. Antiek Lochem B.V. ƒ52,50 ISBN 9074213200

Nederland

Er staat weinig in dat je als Nederlander niet al weet, toch is het een nuttig boek: de ANWB reisgids Nederland, uitgegeven volgens de formule van de Capitool-reisgidsen (met dwarsdoorsnedes van gebouwen, kaartjes, wandelingen en veel tips). Je doet weer eens een idee op voor een uitstapje, kunt adressen opzoeken, hebt per regio de bezienswaardigheden op een rijtje en vindt er informatie over natuurgebieden, de vaderlandse historie en de nationale folklore. Een mooi en boeiend naslagwerk over Nederland, dat helaas alleen voor ANWB-leden te koop is.

*ANWB Reisgids Nederland, Gerard M.L. Harmans. Alleen voor ANWB-leden te koop in ANWB-winkels en via Internet (www.anwb.nl/winkel). ƒ49,95

Funshoppen

Voor jojo's, twirly`s en polygonzo's moeten we naar Luchtwerk. Wie zich na zijn werk wil laten coifferen gaat naar De Avondkapper die zegt: ,,Wij gaan door waar anderen kappen''. Uiteraard is slagerij Bas Tol geen gewone slager, maar vleeskunstenaar. What's Cooking belooft cadeaus voor elk budget en Ban-Tõ zegt dat er geen concessies aan kwaliteit worden gedaan. Alle winkels in de Fun Shopping Gids pretenderen bijzonder en uniek te zijn. Of het nu gaat om style surfen, sieraden en kralen of `schoenen die je laten dansen', de Fun Shopping Gids heeft het. De gids toont het interieur van de winkel waar de gezochte goederen staan. Bovenin zie je de locatie en een korte beschrijving van de winkel completeert het geheel.

*De Rotterdam& Schiedam Fun Shopping Gids no.2 ƒ12,50 en De Original Funshopping Gids Amsterdam Y2K ƒ15

Informatie voor deze rubriek kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam, of e-mailen naar: agenda@nrc.nl