BLACKALICIOUS

Van het Amerikaanse duo Blackalicious was de beste single van het jaar, I've changed my mind, die is verschenen op de cd van Quannum, een experimentele rap-supergroep rond Dj Shadow. Blackalicious borduurt op hun pas verschenen eigen cd, NIA, voort op de Quannum-formule. Dat betekent dat er ontspannen wordt gerapt, er worden allerlei grappige geluidjes uitgeprobeerd en af en toe ontstaat er als per ongeluk een daverend lied. Zo eentje was I've changed my mind en zo'n nummer is ook Deception: een loom swingende meezinger rond een repeterende piano en elkaar interrumperende, krakerige stemmen.

Dat niet alle liedjes dit niveau halen, is geen probleem. Na zoiets mag er ook weer een aantal liedjes lang worden aangeklooid, zeker als het op zo'n gemoedelijke manier gebeurt en er zoveel swing in de woorden zit. De manier waarop in A to G het alfabet wordt behandeld – met een vrouwenstem die een lesje lijkt af te werken – doet denken aan de eerste plaat van De La Soul, het nog altijd onovertroffen meesterstuk van creatief samplen.

Blackalicious werkt minder ingenieus. De groep zoekt het eerder in de afwisseling en vervlechting van stemmen dan in de begeleiding. Uit die nuances spreekt een meesterhand.

Blackalicious. Nia (PIAS MWR 112cd)