Auto van Sinn Féin afgeluisterd

De Noord-Ierse republikein Gerry Adams heeft de Britse veiligheidsdiensten ervan beschuldigd het vredesproces in gevaar te brengen na de vondst van een geavanceerd afluisterapparaat in zijn auto.

,,Dit is een geweldige inbreuk op het vertrouwen'', aldus Adams, leider van Sinn Féin, de politieke tak van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), wiens partij vorige week zitting nam in een Noord-Ierse regering van protestanten en katholieken. De verantwoordelijken voor deze ,,smerige trucs'' zijn ,,tegen het vredesproces'', aldus Adams, die een formele klacht heeft ingediend bij de Britse en de Ierse regering.

Volgens Adams ging het om een ,,zeer geavanceerd afluister- en volgapparaat'', dat was aangebracht in de Ford Mondeo waarin Adams en zijn tweede man, Martin McGuinness, tijdens de recente onderhandelingen bezoeken brachten aan de IRA. Het apparaat was ingebouwd in het chassis van de auto en verbonden met een microfoon in het dak. Via een zender zou een satelliet de positie van de auto kunnen bepalen. De bedrading was zo verstopt dat die bij onderhoud aan de auto niet was te zien. ,,Ik voel me verneukt'', aldus Adams op een persconferentie.

Seamus Mallon, de katholieke vice-premier van de Noord-Ierse regering en ondervoorzitter van de gematigd nationalistische SDLP, eiste een officieel onderzoek naar de afluisteraffaire. Mallon noemde die een ,,absolute inbreuk, niet alleen op persoonlijke privacy, maar ook op politieke privacy''.

De Britse premier Tony Blair weigerde gistermiddag in het Lagerhuis categorisch commentaar te geven op ,,veiligheidskwesties''. In antwoord op de vraag of Britse inlichtingendiensten het apparaat hadden aangebracht zei Blairs woordvoerder eerder op de dag dat de ,,veiligheidsdiensten onder ministerieel toezicht en binnen de wet'' opereren.

Adams' tweede man McGuinness wees gisteren rechtstreeks de Britse veiligheidsdiensten aan als degenen die het apparaat zouden hebben ingebouwd. Hij zei ook dat de vondst zijn partij niet zou afbrengen van steun aan het vredesproces, maar dat het om een ,,serieuze ontwikkeling'' ging.

Mark Urban, een BBC-presentator en een voormalig onderzoeksjournalist in Noord-Ierland, zei gisteravond eveneens de Britse inlichtingendiensten te beschouwen als de meest waarschijnlijke kandidaat. Hij opperde de mogelijkheid dat de diensten Adams wilden volgen om hem te beschermen tegen kidnappogingen door dissidenten binnen de IRA, die gekant zijn tegen een politiek akkoord over Noord-Ierland.