AMERIKAANSE APPLE PIE

Het lekkere van deze pie-vulling is dat de stukjes appel even worden voorgestoofd en in de pie bijeen worden gehouden door een lichtgebonden saus van appelvocht. De stevige Cox Orange Pippin is hiervoor een geschikt appeltje of jonge (d.w.z. vroeg in het seizoen) Golden Delicious die aangezuurd zijn met veel citroensap.

Bereiding: Doe het citroensap in een beslagkom. Snijd de appels in niet al te kleine blokjes en schep ze gaandeweg door het citroensap. Stoof de stukjes appel samen met citroensap, 1 dl water en beide soorten suiker op laag vuur 10 minuten in een gesloten hapjespan, onder nu en dan omschudden. Giet het stoofvocht over in een litermaat. Schenk 2 1/2 dl stoofvocht in een pan en bind het al roerend op halfhoog vuur met aardappelmeel, dat met 2 eetlepels water tot een papje werd geroerd. Roer het dik-gebonden stoofvocht samen met kaneel, nootmuskaat en boter door de stukjes appel. Ontdooi intussen het deeg en verdeel het in twee niet helemaal gelijke stukken. Rol het grootste stuk tussen twee grote – en aan weerszijden met bloem bestoven – vellen plastic folie uit tot een cirkel van 28 cm; draai het deeg telkens een kwartslag zodat een gave cirkel wordt verkregen. Verwijder het bovenste vel folie, rol het deeg om de met bloem bestoven deegroller, ontrol het (foliekant nu boven) boven de pievorm en druk het deeg met de rug van de wijsvinger op zijn plaats. Verwijder het folie en vul de pie met de warme appelmassa. Dek dit af met het resterende deeg, dat op dezelfde manier wordt uitgerold. Klap overhangend deeg terug op de platte rand van de pievorm en druk het vast met een vork tot een decoratieve rand. Kwast het oppervlak dun met melk in, maak een gaatje in het midden en bak de pie 20 minuten in een op 225° C voorverwarmde oven en nogmaals 20 minuten op 200° C. Serveer de apple pie op kamertemperatuur.