Vijf gewonden bij schietpartij school

Een 17-jarige scholier uit Veghel heeft gisteren vier medeleerlingen en een docente neergeschoten in het Regionaal Opleidingscentrum De Leijgraaf in Veghel. Het motief is volgens de politie wraak voor het lastigvallen van zijn zusje. Zijn vader bevestigt dit.

Van de vijf gewonden liggen nog vier in het ziekenhuis, geen van hen is in levensgevaar. De jongen heeft zichzelf aangegeven bij de politie. De schutter, een jongen van Turks-Koerdische afkomst, had het volgens plaatsvervangend commandant B. Karg van de politie in Veghel gemunt op een Turkse scholier van De Leijgraaf, die een relatie met zijn zus had. De jongen is een van de slachtoffers.

De schietpartij had gistermiddag rond twee uur plaats. Met een pistool schoot de jongen in totaal tien keer in de hal en in een computerruimte van de school, waar op dat moment zo'n twintig leerlingen aanwezig waren.

Na de schietpartij brak grote paniek uit: leerlingen renden gillend en huilend de school uit, anderen bleven apathisch en verdoofd in de hal staan. In de computerruimte was het gistermiddag een chaos. Stoelen lagen over elkaar heen, paraplu's, tassen en jassen lagen op de grond. Her en der waren kogelhulzen te zien.

Gelet op het verloop van de schietpartij in zowel de computerruimte als in de hal, heeft de schutter de jongen tussen leerlingen door achtervolgd. Het is daarom volgens directeur R. Martinot van De Leijgraaf eigenlijk een ,,mirakel'' dat er geen doden zijn gevallen. Martinot zei gistermiddag,,ontzet en verslagen'' te zijn. ,,Je denkt altijd dat zoiets alleen in andere landen plaatsvindt. Maar nu komt het ineens heel dichtbij.'' De gewonden kregen eerste hulp van docenten van de opleiding Verpleegkunde, een van de studierichtingen in de school, die in totaal 1.500 leerlingen op elf locaties in de regio onderwijs geeft. Die snelle hulp heeft er mogelijk mede voor gezorgd dat het niet erger is afgelopen, aldus Martinot.

Van de vijf gewonden had er één, een 19-jarig meisje, een schampschot. Zij kon na behandeling ter plekke naar huis. De overige vier zijn in ziekenhuizen opgenomen. Twee van hen, een achttienjarige jongen uit Uden en een zestienjarige jongen uit Zeeland, zijn zwaargewond met respectievelijk kogels in rug en buik, en buik en arm. De leerkracht, een 46-jarige vrouw uit Nistelrode, kreeg een kogel in haar arm. Ze zijn alle drie gisteren geopereerd. Het vierde slachtoffer is een 19-jarige jongen uit Uden, die gewond raakte aan buik en knie. De scholier zal vrijdag worden voorgeleid. De leerlingen van De Leijgraaf zijn vanochtend in groepjes opgevangen door leerkrachten en door medewerkers van Slachtofferhulp.

ACHTERGROND: pagina 3

HOOFDARTIKEL: pagina 7