Toename bankovervallen

Het aantal overvallen op banken is in november flink gestegen, nadat in de tien maanden daarvoor juist een duidelijke daling zichtbaar was. Directeur H. Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken schatte vanmorgen bij de presentatie van het NVB-jaarverslag dat het aantal bankovervallen uitkomt op 120 à 125. In 1998 werden in Nederland 158 bankovervallen gepleegd. Een verklaring voor de plotselinge stijging heeft Blocks niet.

De NVB maakt zich verder zorgen over het groeiende aantal hoge hypotheken in Nederland. Blocks: ,,Door de hoge huizenprijzen lenen kopers nu het maximum dat ze kunnen krijgen. Dat kan problemen geven als hun inkomen plotseling daalt. Of als de huizenmarkt instort.'' Blocks bracht de situatie van 1980/1981 in herinnering, toen veel mensen door stijging van de rente en daling van de huizenprijzen hun verplichtingen niet meer konden nakomen. ,,Eén op de 200 verstrekkingen werd toen problematisch.'' Sinds een jaar passen de banken een gedragscode toe om te voorkomen dat mensen leningen krijgen waarmee ze langdurig op te hoge lasten komen. Die code is nog niet goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit.