Shell filtert in Canada olie uit zand

Shell hoopt met een relatief nieuwe methode in Noord-Canada een miljard vaten ofwel 159 miljard liter olie te winnen uit zand. Shell investeert 1,4 miljard dollar (3 miljard gulden) in het project. Met de nieuwe methode kan olie worden gewonnen die zich vlak onder de oppervlakte bevindt, gemengd met zand. De olie komt te voorschijn door aan het afgegraven mengsel van olie en zand warm water toe te voegen en hard te schudden. De olie komt bovendrijven, het zand zakt naar beneden en wordt teruggestort op de plek waar het vandaan kwam.

Shell Canada is met 60 procent de grootste deelnemer in het project. De Koninklijke/Shell-groep is op zijn beurt voor 78 procent eigenaar van Shell Canada. De andere partners zijn Western Oil Sands en Chevron Canada. De totale investering bedraagt 5,1 miljard gulden. (ANP)