Sensationele omwenteling in kolkende Kuip

Spelend met een numerieke minderheid, maar gesteund door een hartstochtelijke aanhang, is Feyenoord gisteren boven zichzelf uitgestegen. Volgens de logica van een ongeschreven voetbalwet won de Nederlandse kampioen met 3-0 van Olympique Marseille. Na de rode kaart van aanvoerder Van Wonderen, die al in de zevende minuut kon gaan douchen, kolkte de Kuip van opwinding. Het legioen kreeg waar voor zijn geld. Feyenoord behaalde in groep D van de Champions League drie punten en is nog maar een punt verwijderd van de koplopers Lazio en Chelsea.

Was het niet de Argentijnse trainer Herrera die beweerde dat een tiental niet hoeft onder te doen voor een elftal? De man die het catenaccio perfectioneerde, leerde de spelers van Internazionale in de jaren zestig onder alle omstandigheden verdedigen. Met een numerieke minderheid bleek de Italiaanse ploeg vaak even succesvol als onder normale omstandigheden.

De Rotterdamse trainer Beenhakker beleefde met Feyenoord een soortgelijke sensatie. Al weigerde hij na afloop over `een geluk bij een ongeluk' te spreken. Hij bekritiseerde de uitsluiting van Van Wonderen, die aan het shirtje van de doorgebroken Fransman Maurice had getrokken. De rode kaart was een zware straf voor een lichte overtreding, maar volgens de regels van het spel geen onbegrijpelijke beslissing. De Feyenoorders kregen revanchegevoelens en onder die omstandigheden gedijen voetballers van Feyenoord doorgaans uitstekend. De mouwen werden opgestroopt, de tegenstander werd met harde middelen uit zijn spel gehaald.

Nog belangrijker werd de rol van de Portugese scheidsrechter Melo Pereira, die zijn bekritiseerde optreden in meer opzichten goedmaakte. Hij floot in de resterende speeltijd veelvuldig in het voordeel van Feyenoord en liet enkele zware overtredingen van Paauwe en Van Gastel onbestraft. De arbiter leek geïntimideerd door het gejoel op de tribunes en kreeg in de tweede helft het publiek op zijn hand. Fischer en Perez werden uit het veld gestuurd, nadat ze een tweede gele kaart hadden gekregen.

De ommekeer in de wedstrijd was al voor de uitsluiting van Fischer in de 62ste minuut tot stand gekomen. Na een nerveuze eerste helft, met weinig kansen voor beide doelen, kreeg Feyenoord in de tweede helft meer greep op het middenveld. Gesteund door een harde rugwind en geholpen door de laffe speelwijze van Olympique werd de numerieke minderheid onzichtbaar gemaakt. De Franse vice-kampioen maakte geen gebruik van de man-meer-situatie en volhardde in risicoloos breedtespel. Trainer Casoni van Olympique weet het gebrek aan durf aan onervarenheid van de meeste spelers.

Feyenoord daarentegen speelde steeds gewaagder en kreeg na de pauze enkele mogelijkheden op de openingstreffer. Paauwe, Bosvelt en Kalou misten met hun schoten de juiste richting. Uiteindelijk gaven de individuele kwaliteiten van Cruz de doorslag. De uitblinkende spits – vaak onbegrepen en onbeholpen in het shirt van Feyenoord – stond aan de basis van drie prachtige doelpunten. Hij scoorde in de 72ste minuut met een effectvol schot. Hij gaf in de 83ste minuut een slimme hakbal aan Kalou, wiens schot tegen de onderkant van de lat belandde. Bosvelt scoorde in de rebound met een kopbal. In de 90ste minuut zette Cruz de kroon op zijn werk. Hij passeerde de Franse doelman Porato na een fraaie combinatie met Rzasa.

Na afloop zwaaide Cruz met zijn shirt alsof hij de wereldbeker had binnengehaald. De omstreden aanvaller had alle reden om feest te vieren. Cruz had maandenlang last van een maagspier en kreeg onvoldoende rust om van zijn blesssure te herstellen. Ondanks zijn zwakke spel behield hij het vertrouwen van Beenhakker, die met zijn kennis van de Spaanse taal en zijn persoonlijke werkwijze een gevoelige snaar bij hem weet te raken.

Beenhakker mocht zich gisteravond op de borst slaan. Hij staat niet bekend als de grootste tacticus, maar als mentale begeleider verdient hij een compliment. In het najaar van 1997 leidde hij Feyenoord naar een niet voor mogelijk gehouden 2-0 zege op Juventus. Die wedstrijd in de Champions League werd gisteravond door velen in herinnering geroepen. Ook toen raakte Feyenoord uit geslagen positie in de winning mood. Ook toen was de spreekwoordelijke Rotterdamse vechtlust een leidraad voor succes. Ook toen maakte Cruz twee doelpunten.

Feyenoord herstelde zich tegen Olympique van de dramatische hervatting in de Champions League. Tegen Chelsea ging de eerste groepswedstrijd twee weken geleden kansloos met 3-1 verloren. Beenhakker voelde zich in Londen nog verraden door zijn aanvoerders Van Gastel en Konterman. Zij hadden zich negatief uitgelaten over de kwaliteit van de spelergroep en kregen een (later kwijtgescholden) boete opgelegd. De sfeer leek eventjes te snijden bij Feyenoord. Maar na achtereenvolgende zeges op PSV, Willem II, Sparta en Olympique blijkt van een crisis geen sprake meer. Met dank aan het verbale kneedwerk van Don Leo en aan het karakter van de meeste spelers. Zij gaan nog steeds voor elkaar door het vuur.

Feyenoord toonde gisteravond een vechtersmentaliteit die de meeste Nederlandse ploegen ontberen. Mede daarom waant Beenhakker zich nog niet kansloos voor de landstitel. Feyenoord heeft de achterstand op koploper Ajax gereduceerd tot zes punten. In de tweede ronde van de Champions League hoopte Beenhakker na de afgang tegen Chelsea op een `gluiperige tweede plaats'. Alsof hij de wonderbaarlijke opleving van Feyenoord had voorspeld. Niet dus. ,,Dit was een krankzinnige en historische avond'', concludeerde Beenhakker – en niemand sprak hem tegen.