Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Met een portret van Desi Bouterse. Verder in de serie `ooggetuigen' twee overlevenden van het kamp Auschwitz met hun persoonlijk verhaal. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Onder meer een reportage over het medium Mariska uit het Gelderse Driel die van `hemelse zijde' had vernomen dat er gisteren een vernietigende windhoos over de Betuwe zou trekken. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Voorbeschouwing op het proces in hoger beroep in de zaak-Bouterse met in de studio zijn advocaat A. Moszkowicz en de leider van het CoPa-team (Colombia-Paramaribo) Ton Driessen. Verder een gesprek met Frank McCourt wiens boek over de straatarme Ierse jeugd in de jaren dertig Angela's Ashes wordt verfilmd. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

Wild and dangerous. Om de wilde dieren te kunnen schilderen die hij wil, moet Eustace Barnes hongerige scholen piranha's, trekmieren en giftige slangen trotseren. BBC1, 20.00-20.30u.

African Odyssey. Over de strijd van het echtpaar Mark en Delia Owens tegen stropers op luipaarden en neushoorns in Botswana. Door hun passie kwam hun eigen veiligheid in gevaar en moesten ze het land ontvluchten. NGC, 21.00-23.00u.

Wij slaven van Suriname. De Surinamer Louis Doedel kwam in de crisisjaren op voor de werklozen en de kleine boeren in Suriname. Hij organiseerde demonstraties en protestacties. Zijn activiteiten werden door het Nederlandse koloniaal bewind niet geapprecieerd en hij werd in 1937 in een psychiatrische inrichting opgesloten. Drie dagen na zijn vrijlating – 43 jaar later – overleed hij. Ned.3, 21.02-21.52u.

Naked. In deze derde aflevering van een BBC-serie over het menselijk lichaam gaat het over de niet te keren aftakeling. Sommige mensen van middelbare leeftijd steken veel geld en energie in het uitstellen en camoufleren van het verouderingsproces. RTL4, 22.10-22.45u.

Werelden: Please hold the line. Portret van klanten van een kleine en drukke telefoonwinkel annex kapperszaak in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt. Een van de klanten is Tina die via de telefoon haar relatie in stand tracht te houden. Haar vriend is militair in de jungle van Sri Lanka. Ned.1, 22.30-23.25u.

Finest hour. Serie over het begin van WO II. Toen tijdens de Battle of Britain de bombardementen steeds heviger werden, stuurden veel ouders hun kinderen naar Canada. BBC1, 22.30-23.20u.

PRAATPROGRAMMA

Het blauwe licht. Bioloog Ronald Plasterk en journaliste Anet Bleich beoordelen o.a. de kus van Filip en Mathilde op hun trouwdag. Ned.3, 19.58-20.33u.

Barend & Van Dorp. Gesprekken met televisiepresentator/cabaretier Wilfried de Jong en zakenvrouw van het jaar Lia van den Berg. RTL4, 22.45-23.45u.

KUNST & AMUSEMENT

Sex and the city. Zie TV-vooraf. Fox, 21.30-22.30u.

Films & sterren. Onder anderen een gesprek met Arnold Schwarzenegger over zijn nieuwe film End of Days en zijn filmcarrière. Veronica, 23.20-23.50u.

SPORT

Champions League. Na een voorbeschouwing, rechtstreeks verslag van de wedstrijd Barcelona-Sparta Praag in de Champions League. Na deze wedstrijd een uitgebreide samenvatting van de wedstrijd Manchester United-Valencia. TV2, 20.15-23.32u.

FILM

Die Braut (Egon Günther, 1999, Duitsland). Recent drama van voormalige DDR-regisseur Günther (Stein) biedt verdienstelijk, verzorgd portret van de gepassioneerde liefde tussen Goethe (Herbert Knaup) en de `armoedige' Christiane Vulpius (Veronica Ferres). Ex-geliefde Charlotte von Stein (Sibylle Canonica) probeerde deze relatie te saboteren. ARD, 20.15-22.00u. & morgen, 10.15-12.00u.

The Karate Kid III (John G. Avildsen, 1989, VS). Tweede, mechanische vervolg op hit uit 1984, met dezelfde Ralph Macchio als de titelheld en Noriyuki `Pat' Morita als diens mentor. Net5, 20.30-22.35u., met reclame.

Look Who's Talking Now (Tom Ropelewski, 1993, VS). Kerstfilm (!) is derde in een reeks die begon met een komedie waarin Bruce Willis de gedachten van een baby uitsprak. Nu zijn het een stamboompoedel en een vuilnisbak die met de stemmen van Diane Keaton en Danny DeVito converseren. Kirstie Alley en John Travolta zorgen voor de kerstsfeer. SBS6, 20.30-22.10u., met reclame.

Beetlejuice (Tim Burton, 1988, VS). Griezelkomedie is mager stamppotje waarin het hiernamaals eruitziet als een derderangs spookhuis in de vermomming van een kantoor van de sociale dienst. Het overleden echtpaar Geena Davis en Alec Baldwin krijgt bezoek van `bio-exorcist' Beetlejuice (Michael Keaton), verdelger van van ongewenst sterfelijk gezelschap. Veronica, 20.30-22.10u., met reclame.

Freaked (Tom Stern & Alex Winter, 1993, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 22.35-24.00u.

Red Heat (Walter Hill, 1988, VS). Actiethriller volgens beproefde formule waarbij twee volstrekt verschillende naturen er toch in slagen samen een karwei te klaren. Russische politieman Arnold Schwarzenegger en zijn Amerikaanse collega James Belushi versus cocaïnedealer in Chicago. BBC1, 23.20-1.05u.

Clash of the Titans (Desmond Davis, 1981, Eng.). Onhandige avonturenfilm maakt potje van Griekse mythologie en reduceert de goden tot beroemde acteurs in soepjurken. ARD, 1.00-2.50u., nagesynchroniseerd.

Carnival Story (Kurt Neumann, 1954, VS/West-Duitsland). Zwaarwichtig circusdrama. Twee mannen verliefd op dezelfde trapezewerkster (Anne Baxter). Zelfde gegeven werd twee jaar later beter verfilmd tot Trapeze (met Tony Curtis, Burt Lancaster en Gina Lollobrigida). Morgen, BBC2, 11.55-13.30u.