Schisma omroepen hersteld

Het overleg over de nieuwe profilering van de drie publieke televisiezenders is weer hervat.

Gisteravond werd de vertrouwensbreuk hersteld die was ontstaan tussen de VARA en haar collega-omroepen nadat vrijdag bekend was geworden dat de VARA overweegt uit het publieke bestel te stappen. De VARA voert verkennende gesprekken, onder andere met de commerciële concurrent SBS (SBS6 en Net5).

Gisteren maakte VARA-voorzitter en -directeur Vera Keur bekend, tijdens een inderhaast belegde vergadering van de omroepvoorzitters, nog tot half januari nodig te hebben voor een eerste oriëntatie op de toekomst van haar omroep. Dan zal worden beslist of de VARA ook met externe partners gaat onderhandelen. De omroepvoorzitters gingen daarmee akkoord.

KRO-voorzitter Frans Slangen liet maandag nog weten ,,geen zin te hebben in een partner die op twee schaakborden schaakt'' en dat ,,partijen die de onderhandelingen over de profilering frustreren niet aan tafel horen te zitten''. Vanochtend liet hij weten overtuigd te zijn door Keurs motieven. ,,Voor mij was belangrijk van de VARA te horen dat ze nog niet in onderhandeling is met externe partijen. Het gaat nog slechts om een interne oriëntatie.''

Volgens Slangen heeft Keur ook bezworen dat de verkenning niet is bedoeld om haar collega-omroepen onder druk te zetten, maar slechts is begonnen uit zorg over de plaats van de VARA in het nieuwe publieke bestel. ,,Toen hebben we gezegd, oké, die ruimte geven we je'', aldus Slangen.